Jednostavnim trikom otkrijte trebate li piti više vode

Svi znamo da bismo trebali pijuckati vodu tijekom cijelog dana kako bismo ostali hidrirani. Jednostavnim trikom otkrijte trebate li piti više vode.

Zbog nedovoljnog unosa možemo se osjećati tromo, umorno, pa čak i mučno. Da biste saznali jeste li dovoljno hidrirani, svi smo čuli kako možete provjeriti boju mokraće – ako je prozirna, možete se opustiti, ali ako je tamne boje i ne miriše lijepo, vjerojatno morate odmah povećati unos vode.

Pa, mogli biste otrčati u kupaonicu i učiniti sve to, ali jeste li znali da postoji i puno brži (i suptilniji) način provjere jeste li dovoljno hidrirani?

Jednostavnim trikom otkrijte trebate li piti više vode

Palcem i kažiprstom jedne ruke stisnite kožu druge ruke. Ako se odmah vrati, hidrirani ste. Ali ako treba nekoliko sekundi da se vrati u normalu, radije potražite bokal ili bocu vode.

Zašto to funkcionira, pitate se? Prema stručnjacima, sposobnost vaše kože da promijeni oblik i vrati se u svoje uobičajeno stanje (poznato kao “turgor”) izravno je povezana s vašom hidratacijom. Kao i ranije, što je koža elastičnija, to bolje.

Postoje i bolji indikatori da je tijelu potrebna voda

“Prije bih (dehidraciju) povezao s fizičkim simptomima kao što su bezvoljnost, glavobolja ili suha usta”, kaže njemački dermatolog dr. Christoph Liebich.

Razlog je, objašnjava, taj što koža ne reagira odmah na nedostatak tekućine.

“Budući da sam dermatolog, mogu naravno vidjeti da koži nedostaje uobičajeni sjaj i vlažnost”, kaže. “Međutim, laiku je teško prosuditi.”

U vrućim danima, savjetuje Liebich, treba piti više od predloženog minimuma od litre i pol vode dnevno. “Teško da možete popiti previše”, napominje.

Voda je također njegov omiljeni način hlađenja. Vodom iz slavine pređe preko dlanova i podlaktica.

“To je najugodniji način”, kaže Liebich, a piše hr.n1info.com.