8 trikova koji će vam pomoći da prepoznate laž

Prepoznati laž, tvrde stručnjaci, uopće nije teško. Ovi trikovi vam u tome mogu pomoći!

Analitičarka i stručnjakinja za govor tijela dr. Lillian Glass, koja je objavila i knjigu na ovu temu, kaže, ako sumnjate da vas neko laže: “Posebnu pozornost obratite na izraze lica i govor tijela”.

Nakon čitanja knjige, ekipa s Brightsidea priredila je za nas osam primjera – kako prepoznati osobu koja laže.

Vrte glavom

Kada postavite direktno pitanje nekoj osobi, a ona počne okretati glavom, vrijeme je da obratite pozornost i na druge detalje: možda ova osoba laže.

Ramena, disanje, glas

Kada je osoba nervozna i pokušava slagati, njezino disanje postane teško, jačina glasa se smanji, a ramena spuste.

Stoji mirno

Sasvim je u redu biti potpuno opušten s bliskim osobama, ali ako je netko previše miran, toliko da djeluje ukočeno, ovo je možda upozoravajući znak. Generalno, osoba koja laže želi sugovornika držati na distanci tako da ne posumnja ništa.

Teško se izražava

Ovo se događa osobama koje lažu, jer ne samo da pokušavaju vas uvjeriti u nešto, pokušavaju uvjeriti i sebe. Također, osobe koje lažu često odgovaraju na pitanje istim riječima. Na primjer: “Jesi li razbio/la čašu?” – “Ne, nisam razbio/la čašu”.

Kontakt očima

Neprekidan kontakt očima vrlo je važan osobama koje lažu. Ako vaš sugovornik zuri u vaše oči i pokušava održati kontakt očima na svaki mogući način, budite sigurni – pokušava vas prevariti.

Grickanje usana

Kada osoba pokušava lagati, često grize usne, jer nije sigurna što i kako to želi reći. U tim situacijama, količina pljuvačke se smanjuje, zbog čega se grlo suši, pa “lažov” guta više i grize usne. Također, promatrajte osmijeh – lažan osmijeh uvijek je lako prepoznati.

Stalno se “brane”

Ruke su veliki pokazatelj nečije iskrenosti. Tako da, ako neko stalno dira vrat ili skriva osjetljive točke na tijelu – kao da se “brane” – ta osoba sigurno želi nešto sakriti.

Dira usne rukama

Lažljivci toga nisu svjesni, ali i na ovaj način žele sebe spriječiti da govore. Kada često dodiruju svoje usne, to znači da vam nešto ne žele reći.

Bog mrzi laž. U Bibliji piše: Lažne usne mrske su Gospodu, tko istinu govori, mio mu je. (Izreke 12,22 ŠA)

NAJNOVIJE!