Turska kava: Ljekovita svojstva zbog kojih je trebate piti svaki dan

Turska kava je jedno od najpopularnijih pića. Postoji mnoštvo istraživanja koja potvrđuju ljekovita svojstva zbog kojih je trebate piti svaki dan.

Naravno, sve se to odnosi na crnu kavu budući da svaki dodatak kavi samo umanjuje njezinu posebnost. 

Turska kava je dobra za jetru

Za razliku od alkohola, turska kava je dobra za jetru. Osobe koje piju 4 ili više šalica crne kave na dan imaju 80% manji rizik od ciroze jetre te 40% manji rizik od raka jetre. 

Turska kava jača metabolizam

Ako vam je velika želja izgubiti kilograme, a volite piti crnu kavu, onda ste veliki sretnici. Crna kava ima nekoliko supstanci povezanih sa sagorijevanjem masti, a to se najviše odnosi na kofein. Naravno, nećete izgubiti kilograme samo zato što pijete puno kave. Potrebna je i vježba ako želite izgubiti koju kilu, savjetuje Lifehack.org.

Crna kava koristi vašem mozgu

Kofein iz kave je stimulans. To znači da kada pijete kavu ona eventualno dolazi do vašeg mozga. Kada dođe do mozga, ona povećava aktivnost neuroprijenosnika norepinerfina i dopamina. Zbog te promjene neuroni u mozgu postaju aktivniji te se bolje osjećate, imate više energije, bolje pamtite te vam se poboljšava kognitivno funkcioniranje. 

Ima dobru nutritivnu vrijednost

Truska kava je odličan izvor nutrijenata, a napose antioksidanata. Ona sadrži vitamin B2, B3 i B5 kao i magnezij, kalij i mangan. Ujedno, tijelo lakše upija nutrijente iz turske kave nego iz bilo koje druge namirnice. 

Turska kava smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2 

Turska nezaslađena kava bez dodataka je dobra u borbi protiv dijabetesa. Ako pijete crnu kavu, onda vam se smanjuje rizik od dijabetesa za 7% uz svaku popijenu šalicu. Ako pijete, recimo, 2 šalice kave u danu, onda će vam se smanjiti rizik od dijabetesa za čak 28%. Nije li to odlično?

Turska kava je odlična za poboljšanje raspoloženja te vas održava mirnima

Kofein utječe na povećanu proizvodnju dopamina u mozgu. Dopamin je kemikalija koja nam daje  osjećaj sreće te tako smanjuje osjećaj depresije. 

Osobe koje piju četiri ili više šalica turske kave na dan imaju 20% manji rizik od depresije. Pijenje kave vam doslovno može spasiti život jer sa smanjenim rizikom od depresije dolazi i 50% manja mogućnost da počinite samoubojstvo. 

Sam miris kave može smiriti osobu. No, kava zapravo mijenja kemikalije u mozgu povezane sa stresom, pogotovo onim uzrokovanim manjkom sna. Zbog toga nam dan uvijek bolje započne ako popijemo finu šalicu kave.

Turska kava ljekovita svojstva
Foto: Unsplash

Smanjuje rizik od Parkinsonove i Alzheimerove bolesti

Parkinsonova bolest je neurodegenerativna bolest povezana sa smanjenom količinom dopamina u tijelu. Budući da kava sadrži kofein koji povećava količinu dopamina, pijenje čiste crne kave može smanjiti vaš rizik od Parkinsonove bolesti i to čak 36-60%.

Budući da kava pozitivno utječe na pamćenje može smanjiti rizik od demencije te Alzheimerove bolesti koja utječe na mozak i na pamćenje. Osobe koje redovno ispijaju crnu kavu imaju oko 65% smanjen rizik od razvitka Alzheimerove bolesti. 

Crna kava smanjuje rizik od srčanih bolesti i raka

Osobe koje redovno piju kavu imaju 20% manji rizik od srčanog udara i od drugih bolesti srca. Kofein pojačava rad srca što je dobro za kardiovaskularno zdravlje. Šalica crne kave može imati jednak učinak na srce kao i kratka šetnja, no to ne znači da trebate zanemariti fizičku aktivnost. 

Crna kava također utječe na rizik od raka, kako je već spomenuto. Osobe koje piju 4-5 šalica kave dnevno imaju 15% manji rizik od razvitka kolorektalnog raka i 40% manji rizik od razvitka raka jetre. Budući da su to 3. i 4. najopasnija vrsta raka u svijetu, ovo je vrlo značajno otkriće. Turska kava smanjuje i rizik od raka kože, posebice kod žena, za oko 20%. 

Čisti tijelo

Turska kava djeluje kao diuretik zbog kojeg ćete češće ići mokriti. Na taj način vam se čisti tijelo od raznih virusa i bakterija. Upravo zbog toga, osobe koje često piju crnu kavu, su rjeđe bolesne. 

Turska kava priprema
Foto: Unsplash

Turska kava – priprema

Sastojci potrebni za pripremi turske kave: 

  • kava u zrnu ili svježe mljevena za tursku kavu
  • džezva
  • žličica
  • miješalica, filtrirana voda i mlinac (nije nužno)

Postupak pripreme

Ulijte hladnu vodu u džezvu. Ako možete, koristite filtriranu vodu kako bi okus kave bio bolji.

Na površinu hladne vode stavite onoliko žličica mljevene kave koliko inače stavljate. Kad stavljate kavu na vodu, nemojte miješati! Koristite vrlo sitno mljevenu kavu, po mogućnosti srednje prženu.

Upalite plamenik i podesite srednju jačinu, a potom stavite džezvu na plamen.

Ako ne možete piti kavu bez šećera, onda je ovo trenutak da, otprilike munutu nakon stavljanja džezve na plamen, stavite šećer. I dalje nemojte miješati kavu! Naša je preporuka da se kava pije čista, bez šećera, jer on u potpunosti mijenja prekrasne arome kave.

Kad kava potone u vodu, vrijeme je da je napokon promiješate.

Kad se počne stvarati kruna, smanjite plamenik i pričekajte da se još malo podigne kava. Kava nikako ne smije zakuhati. Što je krema deblja i čvršća, to će kava biti ukusnija. Kad se kava počne dizati, ugasite plamenik.

Ostavite kavu da odstoji otprilike dvije minute kako bi se talog spustio, a potom je pažljivo nalijte u šalice. Nemojte miješati kavu u šalicama kako ne biste podizali talog s dna šalice, preporučuje Kavantura.com.

PROČITAJTE JOŠ: