Tvrtka Elona Muska traži dobrovoljca da mu umetnu čip u mozak

Potrebni su dobrovoljci kako bi mogli testirati kako će uređaj raditi na stvarnoj osobi.

Neuralink, tvrtka u vlasništvu Elona Muska, traži volontera za prilično neobičan eksperiment – naime kompanija istražuje kako umetnuti – čip u ljudski mozak.

Osnivač Neurolinka Dongjin DJ Seo rekao je za Bloomberg: “Kratkoročni cilj kompanije je izgradnja generaliziranog moždanog interfejsa i vraćanje autonomije onima sa oslabljenim neurološkim stanjima.”

Postoji samo jedna “kvaka”, a to je da su im potrebni dobrovoljci kako bi mogli testirati kako će uređaj raditi na stvarnoj osobi. To znači da će neko morati dobrovoljno javiti da mu se izbuši rupa u lubanji te da robot unutra umetne uređaj, koji se sastoji od čipa, veličine otprilike jednog novčića, te sićušnih žica i elektroda tanjih od ljudske kose.

Prvobitno je kompanija planirala da dobije odobrenje za implantaciju ovog uređaja na deset pacijenata, ali je onda pregovarala o manjem broju sa FDA (Food and Drug Administration). Točan broj odobrenih pacijenata nije poznat.

Musk želi koristiti čip za “liječenje” raznih stanja

Musk ne želi da se zaustavi na stanjima koja utječu na mobilnost čovjeka. Njegova ambicija je da koristi čip i kod mentalnih poremećaja kao što su depresija i šizofrenija, pa čak i da “liječi” stanja poput autizma. Konačno, Neuralink želi da se pomakne dalje od obične medicinske aplikacije, navodeći da žele “otključati ljudski potencijal”.

Seo je rekao: “Dugoročni cilj je da ovo bude dostupno milijardama ljudi i da se otključa ljudski potencijal i nadvladaju naše biološke mogućnosti.”

Međutim, kompanija je već naišla na poteškoće u svom razvoju, suočivši se sa federalnom istragom 2022. godine nakon reakcije zaposlenih zbog testiranja na životinjama. Reuters je izvijestio da se osoblje Neuralinka požalilo da su testiranja na životinjama zastrašujuća.

Istraga koju je sproveo Reuters pokazala je da je od 2018. do decembra 2022, kroz eksperimente, kompanija ubila oko 1.500 životinja, uključujući više od 280 ovaca, svinja i majmuna.

Smrt životinja nije nužno kršenje američke regulative o testiranju na životinjama, ali zaposleni tvrde da je broj uginuća možda bio veći nego što je potrebno zbog Muskovog žestokog zahtjeva za većim napretkom.

NAJNOVIJE!