Ubod krpelja
Foto: Pixabay

Ubod krpelja može biti bezazlen, no i vrlo opasan jer neki krpelji prenose zarazne bolesti. Kako postupiti kod uboda krpelja? Ovi savjeti će vam pomoći.

Krpelji se počinju pojavljivati s toplim vremenom nakon zimskog sna. Oni su nametnici iz skupine člankonožaca veliki svega nekoliko milimetara.

Sezona krpelja traje od travnja do jeseni, no najaktivniji su u proljeće na temperaturi od 7 do 25 stupnjeva. Ubod krpelja je tada najčešći.

Ako poželite provesti vrijeme u prirodi, pazite se krpelja jer ih tamo ima dosta. Velika količina krpelja nalazi se u šumi, na tlu prekrivenom lišćem i grančicama, a ima ih na granama drveća.

Krpelja ima i na pašnjacima, livadama, visokoj travi, ali i na pokošenom travnjaku. Ima ih svuda gdje je adekvatna vlaga i temperatura za njih.

Ubod krpelja – kako se zaštititi?

Ne trebate paničariti i izbjegavati boravke, no potrebne se zaštiti od napada i uboda krpelja. Za boravak u prirodi najvažnija je adekvatna odjeća, posebno tijekom proljetnih mjeseci kada je aktivnost krpelja najveća.

Poželjne su duboke cipele i tenisice, hlače uskim nogavicama, dugi rukavi i šešir. Poželjne su svijetle boje kako bi se krpelj lakše uočio na tkanini.

Nakon boravka u prirodi dobro je da pregledate cijelo tijelo, a posebnu pozornost obratite na pregibe na rukama i nogama, pazuhe, kao i na prepone.

Ubod krpelja i bolesti

U našim krajevima zaraženi krpelji mogu prenijeti dvije bolesti, a to su Lyme borelioza i Krpeljni meningoencefalitis. Dok su u još prvom stadiju života nalaze svoju žrtvu, najčešće miša, a sišući krv zaražene životinje oni se zaraze i kasnije prenosi virus sljedećoj žrtvi.

Krpeljni lyme borelioza i meningoencefalitis su ozbiljne bolesti, ali hvala Bogu mogućnost zaraze mala. U Hrvatskoj se zaraženi krpelji nalaze u sjevernom i sjeverozapadnom dijelu zemlje.

Kako bi se osoba zarazila potrebno je da krpelj sise krv najmanje 10 sati. I zato kada primijetite krpelja na sebi morate ga što prije izvaditi. Na Medvednici se godišnje zabiljeći 5 slučajeva zaraze meningoencefalitisom.

Krpeljni meningoencefalitis je virusna bolest središnjeg živčanog sustava, a uzrokuje ju virus RNA iz roda Flavivirusa. RNA je podijeljen u više različitih tipova, a na čovjeka se prenosi ubodom zaraženog šumskog krpelja.

PROČITAJTE: Ugriz pauka: Kako ga prepoznati i liječiti na prirodan način?

Lyme borelioza je zarazna bolest uzrokovana bakterijom Borrelia borgdorferi. Na ljude se prenosi ubodom zaraženog krpelja.

Simptomi koji se javljaju nakon uboda krpelja kod ove bolesti su visoka temperatura, glavobolja, umor te osip na koži koji se naziva erythema migrans. Ukoliko se bolest ne liječi u ovoj ranoj fazi, infekcija se širi na zglobove, srce i živčani sustav.

Kako izvaditi krpelja
Foto: Pixabay

Kako izvaditi krpelja?

Krpelja je lakše izvaditi, odnosno odstraniti u prvih nekoliko sati nakon uboda. Ako se krpelj pričvrstio, treba ga odmah izvadite pincetom ili noktima (preporučljivo je prije oprati ruke, a pincetu prebrisati antiseptikom) zahvaćajući ga što bliže glavici, uz kožu i laganim povlačenjem bez suvišnih manipulacija izvući iz kože, savjetuje doktor Milan Mazalin.

Doktor dodaje da se krpelj ne smije ničim premazivati, primjerice kremom, uljem, alkoholom, lakom za nokte, petrolejom i sl. ili ‘paliti’ plamenom, kao ni povlačiti naglo te stiskati ili gnječiti jer se time uzrokuje njegovo grčenje i pojačano izlučivanje veće količine uzročnika bolesti u ljudsko tijelo, pri čemu se lakše prenese zaraza ako je zaražen.

Nakon odstranjivanja krpelja preporučljivo je mjesto uboda dezinficirati antiseptikom. Ako prilikom vađenja krpelja glavica ostane u koži ne treba paničariti. Čim je tijelo odvojeno od glavice spriječen je prijenos zaraze.

Može se pokušati pažljivo izvaditi iglicom (paziti na dezinfekciju postupka), no glavica će nakon nekog vremena biti odbačena kao strano tijelo. Stoga nije potrebno nakon svakog kontakta s krpeljom zatražiti liječničku pomoć, već je dovoljno samo ukloniti krpelja s kože.

Ubod krpelja – terapija i liječenje?

Liječniku se treba javiti ako se nikako ne uspije izvaditi krpelj, ako crvenilo ili ranica na mjestu na kojem je bio ubod krpelja ne prođu nakon tri dana (crvenilo od iritacije uboda prolazi unutar 1 do 3 dana), ili ukoliko se nakon nekoliko dana od ugriza krpelja pojave simptomi bolesti, poput vrućice, bolova u mišićima i zglobovima, opće slabosti (slično gripi), ili glavobolja, mučnina, povraćanje te pojava kožnih promjena (različitih oblika osipa), piše dr. Mazalin.

Ubod krpelja uglavnom nije opasan, no što prije ga trebate odstraniti. Uživajte u prirodi i ostalim zelenim površinama i ne dozvolite da ugođaj pokvare krpelji. Sve što trebate učiniti jeste da se adekvatno zaštitite od njih i sigurno uklonite krpelja ako dođe do uboda.