Snimke s ultrazvuka trudnica koje puše potresle svijet: Evo što se događa s bebom!

Snimke s ultrazvučnih pregleda na kojima se vidi kako u utrobi izgledaju bebe kada mama puši, potresle su milijune ljudi diljem svijeta.

Istraživači s dva sveučilišta, Darham i Lancester, udružili su se kako bi podrobno ispitali i usporedili snimke ultrazvuka beba čije su majke pušile tijekom trudnoće, i onih čije majke nisu pušile.

Tijekom tog istraživanja su proučili 80 ultrazvučnih snimaka beba koji su nastali između 24. i 36. tjedna trudnoće. I od 20 slučajeva, 16 beba imalo je majke koje nisu pušile za vrijeme trudnoće, dok su majke četiri bebe pušile u prosjeku 14 cigareta na dan.

Što su snimke pokazale?

Bebe čije su majke pušile su prekrivale lica i pomjerale usta. Te bebe imale su znatno veći postotak pokretanja usnama nego što je to očekivano za prosječnu bebu tijekom trudnoće. To bi, kažu istraživači, moglo ukazivati na to da se živčani sustav beba čije majke puše ne razvija isto kod beba čije majke tijekom trudnoće ne puše.

„Zaključak koji je izveden jeste da izloženost nikotinu ima veći utjecaj na razvoj fetusa nego što je utjecaj izloženosti stresu i depresiji“, kaže autorica istraživanja, dodajući da je suvremena tehnologija pomogla da se uoči još mnogo štetnih utjecaja i posljedica koje se događaju bebi ukoliko trudnica puši za vrijeme trudnoće.

https://www.youtube.com/watch?v=aRULLIckHd0

NAJNOVIJE!