NaslovnicaDuhovnostUsamljeni ste? Ovo Bog želi da znate!

Usamljeni ste? Ovo Bog želi da znate!

Biti sam i biti usamljen dva su različita pojma. Netko može biti sam bez da je usamljen, i netko može biti usamljen u prostoriji prepunoj ljudi.

Usamljenost je, dakle, stanje uma, emocija nastala od osjećaja odvojenosti od drugih ljudi. Oni koji su usamljeni proživljavaju osjećaj izoliranosti na vrlo snažan način.

Hebrejska riječ koja se prevodi „napušten“ ili „usamljen“ u Starom zavjetu znači „sam, jedini; onaj koji je usamljen, napušten, jadan“.

Ne postoji dublja tuga koja obuzima um od ideje da smo sami na svijetu, da nemamo prijatelja, da nikome nije stalo do nas, da se nitko uopće ne brine što bi nam se moglo dogoditi, da nikoga ne bi bilo briga kad bismo umrli niti bi prolili suzu nad našim grobom.

Nitko nije osjećao snažniju usamljenost od Davida. U nizu ozbiljnih, iskrenih obraćanja Bogu, David je vapio u svojoj usamljenosti i očaju. Njegov vlastiti sin ustao je protiv njega, Izraelci su ga proganjali te je bio prisiljen pobjeći iz grada, i napustiti svoj dom i obitelj. Osamljenom i jadnom (Psalam 25,16), njegov jedini izlaz bio je da se okrene Bogu i moli za milost i Božju intervenciju (Psalam 25,21), jer mu je jedina nada bila u Bogu.

Zanimljivo je primijetiti da se riječ „usamljen“ u Novom zavjetu nikada ne koristi za opisivanje ljudi. U Novom zavjetu, riječ „usamljen“ javlja se samo dva puta i oba puta odnosi se na samotna mjesta (Marko 1,45; Luka 5,16), na koja se Isus udaljio u pustinju da bude sam.

Bez obzira na uzrok usamljenosti, za kršćanina lijek je uvijek isti – utješno Kristovo zajedništvo. Taj odnos pun ljubavi s našim Gospodarom ono je što je donijelo utjehu i ohrabrenje tisućama onih koji su trunuli po zatvorima, pa čak i otišli u smrt zbog Njega. On je prijatelj koji je „privrženiji od brata“ (Izreke 18,24), koji polaže svoj život za svoje prijatelje (Ivan 15,13-15) i koji je obećao da nas nikada neće zapustiti niti ostaviti, već će biti s nama sve do svršetka svijeta (Matej 28,20).

Možemo pronaći utjehu u riječima jedne stare crkvene himne koja to najbolje opisuje: „Prijatelji me mogu iznevjeriti, neprijatelji napadati, ali On je sa mnom do kraja. Aleluja, kakav Spasitelj!“

Izvor: Gotquestions.org; Prijevod: Vesna L.