PONAVLJANJE POKAZUJE ISKRENOST ŽELJE: Evo zašto nikada ne smijemo prestati biti ustrajni u molitvi

Zašto je potrebno da Bogu ponovno iznosimo istu molbu? Zbog čega je potrebna ustrajna molitva? Jedan od odgovora je da ustrajna molitva donosi izvjesna dobra onome koji se moli. No, najbitnije su sljedećih pet dobrobiti.

Dok je vjernik ustrajan u molitvi i uvijek iznova svoje molbe donosi Bogu, raste njegova osobna vjera. Vrijeme kada Bog naoko šuti, potiče na ispitivanje vjere. Ovakve prilike bude u Božjoj djeci pitanje Božje vjernosti u odgovaranju. U vremenu Božje šutnje od krajnje je važnosti povratak na koljena, jer je tada ustrajna molitva čin vjere. I tako vježbom vjera raste usred borbe.

Ustrajnost vodi strpljivosti. Budući da je molitelj prisiljen čekati na Gospodina, dok neprestano moli da Bog učini nešto, vjernik učvršćuje svoju strpljivost. Ovaj proces je učenje umjetnosti čekanja, tj. očekivanje Božjeg odgovora na životne potrebe. Ovo je od velike važnosti u suvremenom društvu ”instant hrane”, u kojem je strpljenje vrlina.

Ustrajnost u molitvi pomaže vjerniku da odluči u dometu svojih vlastitih želje i potreba. Ovo se događa na dva različita načina. U jednu ruku, vjernik ustrajnošću u molitvi potvrđuje ozbiljnost svoje molbe. Ovo potvrđuje analogija iz obiteljskog života. Roditelji će rijetko požuriti djetetu kupiti neku igračku, ako je dijete samo jednom spomene. Naprotiv, ponovljena dječja molba pokazuje roditeljima da je djetetu stalo do te igračke. Tako je to i s molbama ljudi: ponavljanje pokazuje iskrenost želje.

Ustrajnost u molitvi rezultira iskrenom zahvalnošću za Božji odgovor. Ljudi često propuštaju s radošću prihvatiti ono što su primili, ako se nisu borili. Darove pak, koje primamo nakon razdoblja čekanja i intenzivnog nastojanja, brižljivo čekamo i cijenimo. Određenom molbom i strpljivim čekanjem se učimo pravo zahvalnosti za ono što je Bog učinio i što će učiniti za Božju djecu.

Ustrajnost u molitvi koristi vjerniku da u procesu čekanja shvati svoju vlastitu ulogu u uslišavanju molbe koju je uputio Bogu. Ovom aktivnošću Bog može rasvijetliti um i srce molitelja tako da ga udobrovolji i sam odgovori na molbu. Stalna molitva potiče samu osobu da sagleda vid molitve koja zahtijeva osobnu suradnju s Bogom.

Situacije u kojima je vjernik prisiljen uvijek iznova moliti za istu potrebu, pružaju molitelju dovoljno vremena da shvati kako zapravo Bog želi progovoriti. Zatim razgovor prosvjetljenja postaje prilika da molitelj u potpunosti otkrije svoju ulogu kao dio Božjeg odgovora. Do ovakvog dijaloga jednostavno ne dolazi kada bio Božji odgovor stigao odmah. Ali dok vjernik ustraje u molitvi, on postaje partner s Bogom u odlučivanju prirode božanske volje i u pomaganju da ova volja na zemlji ostvari.

Autor: Stanley J. Grenz

NAJNOVIJE!