”Utihni! Umukni!”: Što je Isus mislio kada je to rekao oluji?

”Utihni! Umukni!” je Isus rekao oluji kako bi smirio nju, ali i prestrašene učenike. Što je Isus mislio kada je to rekao? Mogu li se Njegove riječi primijeniti i na naš život?

Najednom nasta žestoka oluja, na lađu navale valovi te su je već gotovo napunili. A on na krmi spavaše na uzglavku. Probude ga i kažu mu: »Učitelju! Zar ne mariš što ginemo?« On se probudi, zaprijeti vjetru i reče moru: »Utihni! Umukni!« I smiri se vjetar i nasta velika utiha. Tada im reče: »Što ste bojažljivi? Kako nemate vjere?« Oni se silno prestrašiše pa se zapitkivahu: „Tko li je ovaj da mu se i vjetar i more pokoravaju?“ (Marko 4, 37-41) 

Jeste li ikad bili u situacijama kada niste imali kontrolu nad onime što se događa? Na način da ste bili samo suputnik u vožnji? Možda to nije vožnja u kojoj ste željeli sudjelovati, ali morali ste vjerovati da ćete stići do odredišta.

U životu ne možemo izbjeći štetu u situacijama koje ne možemo kontrolirati. Strah nas tjera na želju za preuzimanjem kontrole nad svim aspektima situacija u kojima se nalazimo, tako da ako u tome ne uspijemo, onda znamo da smo barem pokušali.

Ali što ako bismo trebali pustiti tu kontrolu koju želimo imati nad svojim životima i vjerovati da će stvari ići onako kako bi trebale ići? Isus je zasigurno znao da će u onom čamcu svi preživjeti. Govorio je “mir” oluji, koja je bjesnila uz turbulencije i strah.

Biblija kaže u Ivanu 14,27 da će nam „Isus dati mir, a ne onako kako svijet daje.“ Biblija također kaže u Marku 8;35: „Tko god želi spasiti svoj život, izgubit će ga, ali tko izgubi svoj život zbog mene i evanđelja, spasit će ga.“

Naš mir nasuprot Isusovog mira

I mir Kristov neka upravlja srcima vašim – mir na koji ste pozvani u jednom tijelu! I zahvalni budite!“ (Kološanima 3, 15) 

Ovaj stih detaljno opisuje karakteristike koje Bog želi da imamo. Moramo imati mir u srcu u svim situacijama, bez obzira na njihovu težinu. Većinu vremena život nije lak. Rođeni smo kao grješnici u smrtnim tijelima (Psalam 51, 1), ali ponovno smo dobili život zbog Isusa. 

Način na koji definiramo svoj mir, zbog svega što se danas događa u svijetu, temelji se isključivo na tome kako gledamo na život. Ako je naš fokus uvijek ovisan o svjetskim i našim pogledima, tada je zajamčeno da nećemo imati mir. 

Svijet nas neprestano bombardira vijestima o katastrofama i tuzi. Dakle, ako se dnevno više puta hranimo takvim vijestima, to znači da smo propustili ono na što nas je Bog pozvao. Odnosno, Bog nas je pozvao neka „dopustimo da Kristova riječ prebiva u nama.“ (Kološanima 3,16).

Ovisi o nama, imamo slobodnu volju. Dopustit ćemo da Njegova Riječ prebiva u nama ili ćemo dopustiti da sve ostalo pojede savršeni mir kojeg nam je Krist dao. 

Razmotrimo malo ovo. Znamo što mir znači u našem srcu i našem umu. Ali ono što ne shvaćamo jest to da mi mislimo da znamo što je mir. Ovaj mir kojeg znamo, može se prikazati u našem svakodnevnom životu.

Dan za danom mir se nalazi u svim aspektima našeg života. Vidimo, čujemo i osjećamo ga. Mir nam pruža utjehu u svim okolnostima. No, jesmo li uistinu razumjeli što je mir? Isus nam daje mir (Ivan 16,33). Ne hodamo nužno svaki dan u Njegovom miru.

Na neki smo način ”razvili” vlastiti mir. Svakako, mi znamo da je Isus naš mir, ali opet, to ne razumijemo u potpunosti. Možda to nikad nećemo dobro razumjeti. Ali možda je vrijeme da odbacimo vlastitu definiciju mira, koja je ukorijenjena u našim mislima i srcima.

Pomolimo se i zatražimo mir kojeg nam je Isus dao. Pomolimo se kako bismo se mogli odreći vlastitog ”ja” radi Njega. 

Moć izgovorene riječi

Smrt i život u vlasti su jeziku, a tko ga miluje, jede od ploda njegova.“ (Izreke 18, 21) 

Svatko od nas se s vremenom suoči sa zabrinutošću. Ona stvara strah, laži i negativnost. Dok nastavljamo prebivati u zabrinutosti, dolazi nam pesimizam. To doživljavam većinu svojih dana i ono što vam mogu reći jest: maknite se od toga.

Vaš um uči obrasce pesimizma, a ono što od njega nastaje jest plod koji će vas držati u stalnom strahu. Rimljanima 8, 6 kaže: „Jer usmjeriti pozornost na tijelo je smrt, ali usmjeriti um na Duha je život i mir.“ Naš um je naše tijelo.

Dakle, ako nemamo mir, nastavit ćemo prebivati u zabrinutosti. Ja osobno bih željela prestati prebivati u nizu negativnih misli, osjećaja, strahova i laži. To je nešto što me nedavno pogodilo: ako se ne maknem od takvog tijeka misli, nikada neću imati mir kojeg mi daje Isus.

Potičem vas, ako imate iste borbe kao i ja, počnite misliti dobre misli. Dosljedno čitajte Božju Riječ, jer se neprijatelj neprestano trudi ne bi li nas vratio u negativistički tijek misli. 

Bog nam je dao samokontrolu, prema 2. Timoteju 1,7: „Jer Duh kojeg nam je Bog dao, ne čini nas plašljivima, nego nam daje moć, ljubav i samo-kontrolu.“ Iskoristimo je!

Završna molitva 

Oče, molim se za sve nas koji smo u kolotečini briga i tjeskoba. Molim se da svaki dan izađemo takvog stanja i da zaronimo u Tvoju Riječ. Molim se za sve kojima nije nimalo lako pronaći mir u Tvome Sinu Isusu.

Hvala ti, Gospodine što si nam dao život i usta kojima Te možemo štovati. Ti si, Bože, naš jedini izvor mira. U Isusovo ime, Amen. 

Autorica: Rebecca Gordon; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Christianity.com

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!