Britanka uz pomoć detektora pronašla malu zlatnu Bibliju staru 600 godina

Buffy je na poljoprivrednom zemljištu uz pomoć detektora pronašla malu zlatnu Bibliju staru 600 godina. Iznimno je vrijedna.

Buffy i Ian Bailey godinama su bili hobisti u pronalaženju povijesnih artefakata pomoću detektora metala. Ovaj put, uz suglasnost vlasnika, izvršili su pretragu na jednoj od nekretnina u blizini grada Yorka u sjevernoj Engleskoj. Ovaj grad, s više od dvije tisuće godina povijesti, poznat je po brojnim arheološkim otkrićima.

Pronađena zlatna Biblija jedno je od najvrjednijih nalaza na ovim prostorima

Nakon što je čula signal detektora, Buffy je pretpostavila da je udarila u neki metalni predmet. Kada je iskopala nalaz, pomislila je da je zlatna Biblija koju je pronašla samo privjesak za ključeve iz suvenirnice.

“Iskopala sam nekih 13 cm i otkrila zlatni predmet. U tom trenutku nisam mislila da je riječ o nečemu toliko posebnom. To sam shvatila tek pošto sam ga pomno očistila od zemlje. Težak i sjajan predmet, nevjerojatno lijep i vjerojatno zlatan”, pomislila sam.

Tek nakon čišćenja artefakta žena je shvatila njegovu vrijednost.

“Predmet star 600 godina i dugačak tek 1.5 cm mogao bi vrijediti više od 100.000 funti”, rekla je Buffy.

VIDI OVO: Pronašla poruku u boci iz 1926. godine te je odlučila pronaći vlasnika

Minijaturna Biblija teži samo pet grama, a izrađena je od 22- ili 24-karatnog zlata. Vjeruje se da potječe iz 15. stoljeća. Stručnjak ga je nazvao jedinstvenim artefaktom koji je vjerojatno bio u posjedu vrlo bogate osobe.

Artefakt koji je pronašla Buffy vjerojatno je nastao između 1280. i 1410. godine. Zakon koji je tada bio na snazi ​​u Engleskoj predviđao je da samo ljudi plemićkog podrijetla mogu imati ovu vrstu dragocjenosti. Otuda sumnja da je zlatna Biblija pripadala osobi iz kruga kralja Richarda III., koja je često boravila na njegovom imanju u okolici Yorka.