Istine za svaki brak u krizi
Foto: Canva

Brak nije lak. Razumijem to. Prije vjenčanja ste imali neku kontrolu nad vremenom koje ste provodili zajedno. Prije vjenčanja su postojale neke stvari o načinu života osobe za koju ste se vjenčali, a koje niste znala. A sada vas te stvari uznemiruju, možda čak i nerviraju.

I što da činiš sad? Ovo su tri važne istine za svaki brak u krizi.

1. Zapamtite da niste sami

Niste sami u najmanje dva slučaja.

Prvo, niste sami u smislu da postoje mnogi parovi koji su imali tešku godinu ili dvije braka. Oženjen sam već 22 godine, ali se i dalje sjećam da nam je predbračni savjetnik govorio da prva godina braka može biti teška. Mislim da postoji određena količina nade u ovome. Biblija nas podsjeća da nijedno iskušenje nije jedinstveno (1. Korinćanima 10,13). Ono što doživljavaš se može promijeniti.

Drugo, niste sami u smislu da je Krist s vama. On vas uvijek voli i pruža vam milost. U stvari, Božja milost i ljubav rade na načine na koje ti ne možeš uvijek vidjeti. Čak može i biti istina da Božja milost djeluje iza zavjese. Ali je tu bez obzira na sve. Opet, to je utješno i puno nade.

brak u krizi
Foto: Pixabay

2. Oslonite se na Božju milost i snagu

Saznanje da je Bog s tobom i da su mnogi drugi parovi iskusili poteškoće ne mijenja ništa. Ali saznati nešto nije sve što možeš učiniti.

Gospodin nam govori da hrabro pristupimo prijestolju milosti, kako bi primili milost i milosrđe u vrijeme potrebe (Hebrejima 4,16). Vi ste u potebi. Potrebno vam je da vas milost i snaga Božja ispuni. Potrebna vam je Njegova milost kako bi izdržali ono za što vjerujete da je nepravedno i grubo ponašanje tvog bračnog partnera prema tebi. Potrebna vam je njegova milost da odgovoriš ljubazno kada tvoj suprug učini ili kaže nešto što smatraš uvredljviim.

Gospodin je prava osoba kojoj bi trebala ići usred bola. On je mnogo prepatio i iskazao je poštovanje Bogu usred te patnje. Prati Njegov primjer i osloni se na njegovu snagu da i ti isto učiniš.

Mnogi mladi parovi gledaju u svog supružnika da ih učini sretnim i ispuni njihovo srce radošću. Iako supružnik može DONEKLE ovo učiniti, naš glavni izvor radosti i sreće dolazi iz našeg hoda s Gospodinom Isusom. On je naš spasitelj. Naš heroj.

Čim prije naučite pronaći svoju snagu u Gospodinu, prije će se vaša ljutnja i ogorčenost smanjiti i počet ćeš vidjeti blagoslove koje vam vaš supružnik daje.

3. Potražite pomoć

Tvoja crkva se ne sastoji od savršenih ljudi. Crkva je grupa slomljenih ljudi koje je Isus obnovio. Ponekad parovi bolje prolaze kroz svoje borbe bez pomoći izvana, ali često je od velike pomoći imati nekoga tko će pomoći.

Mnogo je lakše pomoći nekome na početku sukoba nego kasnije. Razlog tome je što vrijeme ne liječi sve rane. U stvari, jednom kada se sjeme gorčine usadi u vaše srce, vrijeme će samo učiniti da ono raste. Imati bračnu krizu je vrlo bolno, ali želim da znaš da postoji nada. Postoji nada u Gospodina i Njegovu Riječ. Što se više fokusirate na svoj hod s Bogom, a manje na neuspjehe vašeg supružnika, spremniji ćete biti da učite i rastete. Također postoje i mnogi pobožni parovi i pojedinci koji bi bili sretni da vam pomognu da iskusite radost i blagoslove koje je Bog odredio da imate.

Autor: Rob Green; Prijevod: Ivana R.; Izvor: Ibelieve.com