Većina vaših prijatelja je u braku, a vi ste još uvijek sami?

Jedan muškarac i jedna žena, svaki iz svog ugla, daju savjet kako se nositi sa činjenicom da je većina vaših prijatelja u braku, a vi ste još uvijek sami.

NJEGOV SAVJET:

U grupama prijatelja uvijek je bilo onih koji nešto učine prije svih drugih, kao i onih koji „zaostaju“, i tako će uvijek biti.

Na fakultetu, moji najbliži prijatelji bili su stariji, i kako su svi oni polako počeli ulaziti u brakove, diplomirati i nastaviti dalje sa životom, ja sam se ili mogao žaliti kako nemam „nikoga s kim mogu provesti godišnji odmor“ ili „nikoga s kim mogu kao par ići na proslave“ (i vjerojatno sam to kratko vrijeme i činio) ili poduzeti inicijativu i naći nove prijatelje. Izabrao sam potonje.

Sve je to dio životnog putovanja.

Godinama nakon što se naša grupa za službu mladih razišla, pastor kojem sam služio mi je rekao: „Zar ne bi bilo sjajno da se svi opet okupimo i pokrenemo grupu za mlade?“ Razmišljao sam o divnom vremenu koje smo proveli zajedno i utjecaju koji smo imali, ali na kraju sam ipak rekao: „Da, ali mislim da nas Bog više može koristiti kada smo razdvojeni nego kada smo zajedno.“

Svi mi imamo svoj zaseban put i svaki smjer ima svoj vremenski okvir i svrhu. Iako možda neko vrijeme hodamo istim putem, naši će se putovi vjerojatno razdvojiti, jer Bog čini određene stvari koje su jedinstvene u životu svakoga od nas. Možda ste blizu tog raskršća.

Ono što često ne shvaćamo jest da većina ljudi gleda na tuđe živote s određenom dozom zavisti. Moji oženjeni prijatelji u šali znaju reći da kroz mene žive posredno – zbog mogućnosti koje imam kao samac, dok bih ja s druge strane rado mijenjao neke aspekte njihovih života sa svojima. Kroz sve sam to ipak našao mir i zadovoljstvo u iskustvima (i novim prijateljima) koje mi je Bog dao na mom putu.

Ono što je bitno jest sljedeće: ako trošite svoje vrijeme na brigu i nezadovoljstvo radi onog što nemate (i niste sretni radi onih koje zovete prijateljima), nećete cijeniti ni ono što imate.

Tražite način kako da uživate u trenutnom periodu života.

NJEZIN SAVJET:

Prije svega, vaši su osjećaji vrlo, vrlo normalni. Baš kao i napuštanje srednje škole ili fakulteta, kao i razilaženja društva koje ste nekad imali, promjene su u životu teške. Što ste duže bez partnera, teže ćete se nositi s time da su vaši prijatelj u braku i imaju djecu. No, postoji nekoliko načina da ovaj proces bude lakši.

Molite i tražite Boga za pomoć. Molite za svoje prijatelje koji su već u braku ili su na tom putu, i zahvalite Bogu za njihove veze. Molite da njihov odnos bude usmjeren na Boga. Molite i pitajte Boga koja je vaša uloga u njihovom budućem zajedničkom životu. Biti prijatelj bračnom paru nije uvijek loša stvar. Također, molite Boga da utješi vaše srce i pomogne vam u vezi toga što vi nemate nekog specijalnog u svom životu.

Nemojte pretpostavljati da svatko tko je u braku ima život iz bajke. Brak i obitelj mogu biti vrlo teški. Brak sam po sebi nije „unapređenje“, kao što ni biti samac nije kazna. Morate biti pripremljeni i spremni da vas Gospodin koristi. Moja majka je govorila: „Ne znaš s kim su oni ušli u brak, zato ne pretpostavljaj da su našli onog PRAVOG. Bolje je čekati na pravog, nego samo ući u brak radi braka.“ Ovo možda neće učiniti da se osjećate bolje, ali ja živim samački život jako dugo, i vidjela sam neke od mojih prijatelja kako se razvode. Spremna sam čekati zato što želim Božji izbor.

Proslavljajte svoj samački status. Stvar je u tome da moram držati svoje raspoloženje pozitivnim. Ne mogu dopustiti da ono što Bog radi u životima drugih izgleda vrjednijim od onoga što radi u mom životu. Volim sve ono što mogu raditi upravo zato jer sam single. Volim biti teta djeci mojih prijatelja (kao i vlastitim biološkim nećacima i nećakinjama). Sjetite se što je Isus rekao u Ivanu 10,10.

Stvarajte nove prijatelje. Možda se osjećate ostavljenim. No niste, tamo ste gdje vas je Bog stavio, i nikada niste „ostavljeni“. Jednostavno se trebate moliti i tražiti Boga za više prijatelja, i to onih koji su u istoj ili sličnoj životnoj situaciji kao i vi. Naravno, može se dogoditi da kad se sprijateljite s nekim, oni nedugo potom uđu u brak. No, ja na to gledam drugačije. Mogu izabrati da ostanem njihov prijatelj ili prihvatiti da je divno bilo biti njihov prijatelj to kratko vrijeme. Koga Bog ima sljedećeg za mene?

Naučila sam cijeniti različita razdoblja u svom životu. Prestala sam gledati romantične filmove koji su nerealni. Čak sam jedno vrijeme prestala biti dio organizacije vjenčanja svojih prijatelja, samo bih pasivno prisustvovala. I uvijek sam imala čokoladu pri ruci. No mnogo važnije, pri ruci sam najbliže sebi imala Isusa. Mislim, ako netko zna kako je biti samac, onda je to on.

„Ne govorim to zbog oskudice, ta ja sam naučio biti zadovoljan u kojem god stanju bio. Znam i živjeti skromno, znam i obilovati. U svemu sam se i na sve navikao: i sit biti i gladovati, i obilovati i oskudijevati. Sve mogu u onomu koji mi snagu daje — Kristu“ (Filipljanima 4,11-13).

Autori: Kris Swiatocho i Cliff Young; Prijevod: Aleksandar J.; Izvor: Crosswalk.com

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!