Oluja Ciaran paralizirala Europu: Ima mrtvih od Nizozemske do Italije

Vjetar je dostizao brzinu i do 200 kilometara na sat u nekim regijama.

Moćna oluja Ciaran je pogodila sjeverozapad Francuske i jugozapad Engleske prije širenja na Nizozemsku, Belgiju, Njemačku, Francusku i Italiju, uz najmanje sedam smrtnih slučajeva i brojne ozlijeđene osobe, izvijestile su lokalne vlasti.

U Nizozemskoj je došlo do jednog smrtnog slučaja kada je stablo palo na osobu u gradu Venrayu, blizu njemačke granice, priopćila je policija.

Drveće koje je padalo također je ozlijedilo ljude na nekoliko drugih mjesta, uključujući i jednu ženu u Haagu, dok su biciklisti bili pogođeni padajućim granama i drvećem.

U Francuskoj su zabilježena dva smrtna slučaja, a 15 osoba je ozlijeđeno, uključujući sedam vatrogasaca, dok je vozač kamiona poginuo nakon što je udario u srušeno drvo. U Le Havreu, muškarca je zahvatio nalet vjetra dok je zatvarao prozorske kapke i izgubio život.

Oko 1,2 milijuna kućanstava ostalo je bez struje, a stotine tisuća su ostale bez mobilne telefonske veze. Vjetar je dostizao brzinu i do 200 kilometara na sat u nekim regijama, uz blokade cesta i željezničkih pruga te znatnu materijalnu štetu.

Otkazano je stotine letova i obustavljen je promet vlakova za Pariz i iz njega, a brodski promet također je pogođen.

Snažni vjetrovi su usmrtili ženu u središnjoj Njemačkoj u planinama Harz nakon što ju je pogodilo padajuće stablo. Oluja je također srušila dalekovode i djelomično zatvorila dvije autoceste u planinama Harz.

U središnjoj talijanskoj regiji Toskani, barem tri osobe su izgubile život zbog vremenskih neprilika, a poplave su uzrokovale ozbiljnu štetu.

Predsjednik Toskane Eugenio Giani izjavio je da se nikad ranije nije zabilježila takva količina kiše u tako kratkom vremenskom razdoblju. Prognozira se da će kiša i jaki vjetrovi nastaviti prema južnim regijama Italije, prema izvješću tamošnje agencije za civilnu zaštitu.

Oluja Ciaran je također pogađala Veliku Britaniju, Belgiju i Nizozemsku, uz otkazivanje stotina letova. Veći dio sjeverne njemačke obale bio je pod upozorenjima na oluju prije dolaska Ciarana, prema njemačkoj meteorološkoj službi (DWD).

Oluja se kretala od La Manchea preko Engleske prema Sjevernom moru, posebno prijeteći sjevernomorskom obalnom području Istočne Frizije i otoku Helgoland.

NAJNOVIJE!