VIDEO U ratu u Ukrajini djevojčica (6) je izgubila nogu, a sada vozi bicikl

Djevojčica (6) iz Ukrajine koja je izgubila nogu u ruskom raketnom napadu 2022. godine, sada vozi bicikl.

Marinya je postala prvo dijete koje je dobilo protezu od početka rata, a njezin napredak je dokumentiran kamerom i podijeljen na Facebook stranici Kijevskog instituta za rehabilitaciju.

Djevojčica je hrabro vozila bicikl kroz čunjeve koristeći svoju novu protetičku nogu, koju je na početku oklijevala koristiti. Tijekom raketiranja Hersona, Marinya je ranjena, a njezina mama Natalia također. Morale su se razdvojiti zbog liječenja u različitim bolnicama.

Prema The Independentu, veza između djevojčice i majke bila je jaka, teško im je palo što su odjednom odvojene. Marinya je imala poteškoća s obavljanjem svakodnevnih aktivnosti kao što su odlazak na WC, kretanje i samostalno oblačenje.

Njezina psihologinja Tetiana Pidkova je izjavila da je djevojčica, zbog gubitka uda, razvila posttraumatski stresni poremećaj (PTSP). Nakon što se ponovno povezala s majkom, trauma se aktivirala i prvobitno je odbijala koristiti protezu.

No, nakon što je prebrodila dio traume uz pomoć psihologa, prihvatila je protetičku nogu kao svoju i nazvala je Kesha.

@independent

This is the heartwarming moment a six-year-old Ukrainian girl who lost her leg to a Russian missile strike learns to ride a bike again with the help of her prosthetic leg she named Kesha. Ukraine’s Ministry of Defence posted footage of brave Marinya cycling a small tricycle through cones as she recovers from the bombing of Kherson in May last year. The girl, the first Ukrainian child to be fitted with a prosthetic since the Russian invasion, manages to complete the course solo under the watchful eye of physiotherapists at The Kyiv Institute of Rehabilitation. #fyp #trending #world #ukraine #prosthetic #russia

♬ original sound – Independent

NAJNOVIJE!