20 katoličkih misionara ubijeno u 2023.

Prema vatikanskoj novinskoj agenciji Fides, 2023. godine ubijeno je dvadeset katoličkih misionara. Među onima koji su izgubili živote u nasilju diljem svijeta bili su biskup i osam svećenika.

Afrika bilježi najveći broj ubijenih misionara, a devet ih je ondje izgubilo živote zbog nasilja. Šest ih je ubijeno u Meksiku i Sjedinjenim Državama. Drugi su izgubili živote u Gazi i na Filipinima.

Fides, novinska agencija koja je dio Dikasterija za evangelizaciju, izvještava da je brojka nešto viša nego 2022. kada je 18 misionara preminulo nasilnom smrću.

Godišnje izvješće kaže da su misionari živjeli normalnim životom u područjima gdje je nasilje postalo uobičajeno:

“Nisu izveli nikakve senzacionalne radnje ili neuobičajena djela koja bi mogla privući pozornost i staviti ih na nečiji nišan. Mogli su otići negdje drugdje, preseliti se na sigurnija mjesta ili odustati od svojih kršćanskih obveza, možda ih smanjiti, ali to nisu učinili, iako su bili svjesni situacije i opasnosti s kojima se svakodnevno suočavaju.”

Ukupno je 2023. godine ubijen jedan biskup, osam svećenika, dva redovnika, jedan sjemeništarac, jedan novak i sedam laika.

NAJNOVIJE!