80 kršćana preminulo od posljedica nasilja u Indiji

Deseci tisuća kršćana iz plemenske zajednice Kuki-Zo u indijskoj sjeveroistočnoj državi Manipur (Indija) i dalje su raseljeni, više od osam mjeseci nakon početka kontinuiranog nasilja.

U tom je razdoblju najmanje 80 osoba, uključujući žene i djecu, umrlo zbog neadekvatne zdravstvene skrbi i loših životnih uvjeta u improviziranim skloništima samo u jednom okrugu.

Sukob između Kuki-Zo i većinske zajednice Meitei, koja je većinom hinduistička, oko prava na zemlju i identiteta traje od 3. svibnja 2023., rezultirajući s najmanje 158 smrtnih slučajeva i raseljavanjem gotovo 41.000 Kuki-Zo ljudi.

Od ovih raseljenih osoba, najmanje 21.000 se nalazi u više od 110 kampova za pomoć u okrugu Churachandpur, koji je naseljen narodom Kuki-Zo.

Mary Beth, koja radi s društvom Rural Women Upliftment Society sa sjedištem u Churachandpuru, rekla je za The Christian Post da je najmanje 80 raseljenih osoba, uključujući žene i djecu, umrlo prvenstveno zbog nedostatka liječnika specijalista i osnovnih lijekova.

Većina žrtava je imala ranijih zdravstvenih problema

Većina tih žrtava imala je već postojeća stanja poput astme, raka, problema s bubrezima i dijabetesa i nisu si mogle priuštiti preseljenje u drugu državu, rekla je Beth, dodajući da je vladina pomoć, koja se sastoji od samo jedne deke i madraca po obitelji, bila krajnje nedostatna za potrebe prognaničkih obitelji, u prosjeku po četiri člana.

Nasilje, usprkos vojnoj prisutnosti, nastavlja svakodnevno viktimizirati ljude, a navodno civili Meiteija blokiraju ključne rute kako bi spriječili sigurnosno osoblje. Lokalna policija, kojom dominiraju Meitei, optužena je za napad na zajednicu Kuki-Zo.

Neki mladi stanovnici Kuki-Zoa, poznati kao seoski dobrovoljci, uzeli su oružje za samoobranu.

Nasilje je započelo 3. svibnja zbog spornog naloga visokog državnog suda kojim se od državne vlade traži da razmotri proširenje posebnih ekonomskih povlastica i kvota za Meiteije, što bi im također omogućilo kupnju zemlje na teritorijima Kuki-Zo. Trenutačno je afirmativna mjera samo za plemenske zajednice u državi, uključujući Kuki-Zo.

Nasilje je također dovelo do uništenja više od 7000 Kuki-Zo domova i više od 350 crkava. Neke Kuki-Zo žene bile su grupno silovane.

U srpnju 2023. Europski parlament donio je rezoluciju kojom indijsku vladu poziva da hitno uspostavi mir u Manipuru.

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE!