Arheolozi u Svetoj zemlji pronašli dokaze koji podupiru biblijske povijesne zapise

Desetljećima se pretpostavljalo da je Jeruzalem sagradio Ezekija.

Nova istraživanja u Svetoj zemlji o rastu i izgradnji Jeruzalema daju dodatnu vjerodostojnost snimkama sadržanim u drevnim tekstovima Biblije.

Objavljeno prošlog mjeseca u prestižnom časopisu, PNAS, izvješće Izraelske uprave za antikvitete, Sveučilišta u Tel Avivu i Instituta za znanost Weizmann objedinjuje nalaze gotovo desetljeća iskopavanja Nacionalnog parka Davidov grad.

Istraživanje uključuje preko sto radiokarbonskih datuma uzetih iz četiri različita područja iskopavanja na istočnim i zapadnim padinama drevnog grada, uzorkovanjem organskih izvora kao što su sjemenke grožđa, koštice datulja i kosturi šišmiša.

Nalazi dovode u pitanje trenutnu mudrost oko starosti građevina koje su otkrili arheolozi i omogućili su istraživačima da povežu događaje opisane u Bibliji s arheološkim zapisima.

“Novo istraživanje omogućuje nam proučavanje razvoja grada: do sada je većina istraživača povezivala rast Jeruzalema prema zapadu, s razdobljem kralja Ezekije – prije nešto više od 2700 godina. Konvencionalna pretpostavka do danas bila je da je grad proširen zbog dolaska izbjeglica iz Kraljevstva Izrael na sjever, nakon asirskog progonstva”, rekao je profesor Yuval Gadot sa Sveučilišta u Tel Avivu.

“Međutim, nova otkrića jačaju mišljenje da je Jeruzalem porastao i proširio se prema brdu Sionu već u 9. stoljeću prije Krista, za vrijeme vladavine kralja Joaša, stotinu godina prije asirskog progonstva.”

Nove tehnike istraživanja

Ova su otkrića rezultat otkrića u tehnikama datiranja ugljikom koje koriste godove drevnog drveća za izradu precizne vremenske crte datuma, popunjavajući ono što se smatralo “crnom rupom” u korištenju datiranja ugljikom-14.

To je omogućilo istraživačima da pokažu opseg veličanstvenih zgrada i rezidencija koje su prvi put izgrađene u razdoblju od 9. do 8. stoljeća prije Krista, a korištene kontinuirano do 586. godine prije Krista, kada je grad pretrpio nasilno razaranje koje je rezultiralo krajem Kraljevstva Jude.

“Desetljećima se pretpostavljalo da je ovaj zid sagradio Ezekija, judejski kralj, ali sada postaje jasno da datira iz vremena kralja Uzije, kao što je nagoviješteno u Bibliji: ‘I Uzija sagradi kule u Jeruzalemu …i ojačao ih’ ( 2. Ljetopisa 26,9 )”, rekao je doktor Joe Uziel iz Izraelske uprave za starine.

“Do sada su mnogi istraživači pretpostavljali da je zid sagradio Ezekija tijekom svoje pobune protiv Senaheriba, asirskog kralja, kako bi obranio Jeruzalem tijekom asirske opsade. Sada je očito da je zid u njegovom istočnom dijelu, u području Davidova grada, sagrađen je ranije, nedugo nakon velikog potresa u Jeruzalemu, a u sklopu izgradnje grada za vrijeme vladavine kralja Uzije.”

Ovo istraživanje, koje se svakodnevno provodi u Svetoj zemlji, pomaže popuniti praznine u povijesnom zapisu o prva četiri tisućljeća postojanja Jeruzalema.

Zahvaljujući tim znanstvenim studijama počinje se javljati jasnije razumijevanje Judinog kraljevstva i razdoblja koja su mu prethodila, a s time i dokaz o njihovom mjestu u biblijskim zapisima.

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE!