Biskup Strickland o “blagoslovima” istospolnih parova: “Bog ne blagoslivlja i ne može blagosloviti grijeh”

Biskup Joseph Strickland iz Tylera, Teksas, izdao je novo pastoralno pismo 26. rujna u kojem govori o “blagoslovima” istospolnih parova.

Dijelove pisma donosimo u nastavku.

Moji dragi sinovi i kćeri u Kristu:

Pišem vam danas kako bih potpunije progovorio o četvrtoj temeljnoj istini o kojoj sam govorio u svom prvom pastoralnom pismu od 22. kolovoza 2023. i kako bih vas zamolio da dublje razmislimo o ovoj važnoj istini naše vjere: „Svaka je ljudska osoba stvorena na sliku i priliku Božju, bilo muško ili žensko, i svim ljudima treba pomoći da otkriju svoj pravi identitet djece Božje, a ne podržavati ih u neurednom pokušaju odbacivanja njihovog neporecivog biološkog i od Boga danog identiteta.”

Stvarnost da ljudska zajednica gubi tu nit istine jedan je od najiznenađujućih i najrazornijih trendova našeg vremena. Zbunjenost i šteta koja proizlazi iz napuštanja našeg biološkog i od Boga danog identiteta ukorijenjeni su u modernoj tendenciji poricanja Božjeg suvereniteta, a za mnoge, poricanja čak i samog Njegovog postojanja – čime sebe pretvaramo u ‘bogove’ u vlastitom umu. Ovo poricanje pravog Boga pokazuje se na dramatičan način dok počinjemo gubiti nit onoga što jesmo. Da bismo odgovorili na temeljno pitanje našeg identiteta, moramo se obratiti Bogu i istini koju nam je objavio. Kada pokušamo odgovoriti na ovo pitanje tko smo, a da prvo ne tražimo odgovor od Boga, nalazimo sami sebe uronjenima u kaos koji danas vidimo oko sebe. Srećom, Bog je otkrio prekrasnu sliku o tome tko smo, a Sveto pismo i Sveta tradicija naše katoličke vjere nude mnogo toga da nam pomognu u slikanju čudesne slike ljudske osobe. „Dakle, stvori Bog čovjeka na svoju sliku, na sliku Božju stvori ga; muško i žensko stvori ih.” (Post 1,27). (…)

U današnjoj kulturi postoji preokupacija vlastitim identitetom, što govori o duboko ukorijenjenoj čežnji u srcu i duši svake osobe da pronađe smisao svog života. Pokušavamo na neki način izraziti, kroz fizičku stvarnost naših života, potrese koje osjećamo u našim dušama. Iako postoji velika raznolikost ljudskih iskustava i iako svaki život nudi nešto jedinstveno i neponovljivo, svi dijelimo jednu jednostavnu, jasnu, a opet nepojmljivo duboku istinu: mi smo voljeni, što znači da smo u vezi s Onim koji je ljubav. Ova temeljna istina je ono što našim životima zapravo daje smisao koji doista tražimo, kada bismo samo prigrlili svoj pravi identitet u Bogu i stupili u odnos s Njim. Mi ne možemo i ne stvaramo svoj vlastiti identitet – naš identitet dolazi samo od našeg Stvoritelja. (…)

Vidimo mnoge planove u današnjem svijetu koji se odnose na ljudski identitet, posebno na “seksualni identitet”. Ono što nam je pred očima u ovo vrijeme je LGBTQ agenda. Kao što sam naveo u svom pastoralnom pismu od 12. rujna 2023.: “Crkva uči da oni koji doživljavaju osjećaje istospolne privlačnosti ili rodne disforije ne griješe zato što imaju takve osjećaje, već je djelovati prema tim osjećajima grešno i nije u skladu s Božjim dizajnom za Njegovu djecu.” (…)

Moramo biti puni ljubavi, ali jasni da oni koji nose teret istospolne privlačnosti ne smiju djelovati u skladu s tim sklonostima, jer su takve aktivnosti u suprotnosti s biološkim i Bogom danim identitetom pojedinca, a time i u suprotnosti s voljom Božjom u svim slučajevima. Mi kao njihovo svećenstvo, obitelj i prijatelji moramo te pojedince okružiti ljubavlju i podrškom kako bi mogli prigrliti svoje križeve i živjeti svoj autentični, od Boga dan identitet. (…)

Blagoslov istospolnih parova

Sve nas ovo dovodi do nadolazeće Sinode o sinodalnosti koja se pojavljuje kao pokušaj nekih da promijene fokus katolicizma s vječnog spasenja duša u Kristu na to da se svaka osoba osjeća potvrđenom, bez obzira na izbore koje je napravila ili će donijeti u životu. Jedna od tema o kojoj će se navodno raspravljati tijekom Sinode je i blagoslov istospolnih veza. (…)

Nije dopušteno davati blagoslov vezama ili partnerstvima, čak i stabilnim, koji uključuju spolnu aktivnost izvan braka (tj. izvan neraskidive zajednice muškarca i žene koja je sama po sebi otvorena prijenosu života), kao što je slučaj sa zajednicama između osoba istog spola.

Želim ponoviti da ovo nije pokušaj da se na bilo koji način diskriminiraju oni koji nose teret istospolne privlačnosti, nego je to podsjetnik na istinitost liturgijskog obreda i na narav sakramenata. Ne možemo poštovati Boga koji je istina, pokušavajući ponuditi blagoslove koji su u suprotnosti s Njegovom istinom.

Neka vas Gospodin blagoslovi i neka svoj pravi identitet pronađete u obilju Njegove bezgranične ljubavi.

Prečasni Joseph E. Strickland

NAJNOVIJE!