Papa emeritus Benedikt XVI. je preminuo u 96. godini života

Papa emeritus Benedikt XVI. preminuo je u 96. godini života u svojoj rezidenciji u Vatikanu, gotovo desetljeće nakon što je odstupio s dužnosti zbog narušenog zdravlja.

Vodio je Katoličku crkvu manje od osam godina dok 2013. nije postao prvi papa koji je podnio ostavku nakon Grgura XII. 1415. godine.

Benedikt je svoje posljednje godine proveo u samostanu Mater Ecclesiae unutar zidina Vatikana. “S tugom vas obavještavamo da je papa emeritus Benedikt XVI. preminuo danas u 9:34 u samostanu Mater Ecclesiae u Vatikanu”, objavili su iz Vatikana u priopćenju.

Iako je papa neko vrijeme bio bolestan, Vatikan je priopćio da se njegovo stanje pogoršalo zbog starosti. U srijedu je papa Franjo apelirao na svojoj posljednjoj ovogodišnjoj audijenciji u Vatikanu da svi “mole posebnu molitvu za papu emeritusa Benedikta”, za kojeg je rekao da je jako bolestan.

Papa Benedikt XVI., pravog imena Joseph Ratzinger, rođen je u Njemačkoj. Imao je 78 godina kada je 2005. postao jedan od najstarijih papa ikad izabranih. Tijekom većeg dijela njegova papinstva Katolička crkva suočavala se s optužbama o desetljećima zlostavljanja djece.