Crnogorski košarkaš Nikola Mirotić: “Hvala Bogu, Isusu Kristu, što mi daje snagu”

Crnogorski košarkaš Nikola Mirotić, najbolji igrač Barcelone u finalu španjolske košarkaške lige, progovorio je o svojoj vjeri u Isusa Krista nakon što je primio pobjednički pehar.

Barcelona je osvojila španjolsku košarkašku ligu pobjedom nad Real Madridom u finalu. Najistaknutiji igrač bio je Nikola Mirotić, jedna od zvijezda momčadi na koju je bio veliki pritisak nakon što je nedugo prije početka završnih utakmica procurilo da će mu Barcelona raskinuti ugovor.

Međutim, sukob nije utjecao na Mirotićev učinak na terenu. Nogometaš iz Crne Gore je da sve od sebe u svom nastupu u dresu (plavo-crveni) Blaugrane, osvojivši naslov i primivši trofej za najkorisnijeg igrača finala (MVP).

Mirotić je dobio pohvale jer je uz svog suigrača Higginsa, koji zbog ozljede nije mogao igrati, podigao trofej prvaka, piše Evangelical Focus.

Kasnije je u intervjuu rekao: “Samo prvo želim zahvaliti našem Bogu, Isusu Kristu, što je dao snagu meni, mom timu, za strpljenje. I svim culéima [Barceloninim navijačima] koji su bili uz nas, i pokazali nam toliku podršku”.

Mirotić je mikrofonima Movistar+ odgovorio izjavom koja je zvučala poput oproštaja, s obzirom na to da je igrač priznao da su mu ovo vjerojatno posljednje utakmice u Španjolskoj. “Skinuo sam veliki teret sa svojih ramena”, dodao je.

Duboka vjera košarkaša Nikole Mirotića

Ovo nije prvi put da Nikola Mirotić otvoreno govori o svojoj kršćanskoj vjeri. U jednom je ovogodišnjem intervjuu objasnio koje ga vrijednosti definiraju. “Ja sam obiteljski čovjek, miran čovjek. Čak i kada sam sa svojom obitelji, volim imati vremena da budem sam. Odrastao sam u kršćanskoj pravoslavnoj obitelji. Učili su me da vjerujem u Boga”, rekao je.

Mirotić se u karijeri isticao svojom profesionalnošću. “Ljudi koji se ne bave profesionalno sportom obično ne razumiju kakav život vodimo. Uvijek sam u životu imao pritisak. Kad sam bio na posudbi u Palenciji [mala momčad], moj otac je vršio puno veći pritisak na mene nego moj trener. Kad bih odigrao lošu utakmicu, nisam mogao prestati razmišljati kako će me kazniti”, objasnio je Nikola.

Osobne borbe u NBA godinama

Mirotić je počeo igrati košarku s 13 godina, a nekoliko mjeseci kasnije dobio je poziv iz Španjolske. Madrid je bio zainteresiran za njegov dolazak. On i njegova obitelj prihvatili su ponudu. Bio je to veliki izazov.

“Kad sam stigao u Španjolsku znao sam da moram raditi više od domaćih igrača i biti dvostruko bolji. Ako su oni počinjali s treningom u 20 sati, ja sam bio tamo u 19 sati”, priznao je danas 30-godišnji igrač.

Mirotić je prešao u NBA i postao važan igrač u Chicago Bullsima i New Orleans Hornetsima. Ipak, vratio se u europska natjecanja u potrazi za prvenstvima i mirnijim životom.

“Kada sam bio u Sjedinjenim Državama, osjećao sam se daleko od svih, čak i od svoje obitelji. Dugo sam bio odsutan, posao sam shvatio vrlo ozbiljno. Dodatni treninzi, putovanja… I došlo je vrijeme kada sam prestao uživati ​​na terenu”, objasnio je.

Igrajući u najboljoj košarkaškoj ligi svijeta, imao je osobnu krizu koja ga je natjerala da promisli u kojem smjeru krenuti u karijeri. Obitelj i vjera opet su odigrale važnu ulogu. “Želio sam se vratiti onome što sam imao kao dijete. Htio sam biti s djecom, vratiti se u crkvu…”, kaže Mirotić.

“Da, imao sam neku krizu, borbu sa samim sobom. Jer na terenu se trebaš transformirati, biti konkurentan. Ali ja nisam takav, pa nije uvijek bilo lako”.

“Moja obitelj mi je prioritet. Htio sam da moja djeca odrastaju ovdje u Europi. Puno smo razgovarali sa suprugom. Bio je to prvi put da sam obitelj stavio na prvo mjesto u karijeri”, priznaje.

Nova destinacija u Europi

Nakon raskida ugovora u Barceloni, Mirotić će sada analizirati ponude na stolu. U Europi ga mnoge momčadi jedva čekaju u svojim redovima. Svjesni su da mogu računati ne samo na njegov talent, već i na njegovu profesionalnost i vrijednosti.

NAJNOVIJE!