Dok je Ukrajina “razočarana” papinim izjavama, Rusija ga hvali kao prvaka mira i humanizma

Dok je Ukrajina “razočarana” zbog kontroverznog intervjua s Franjom, Moskva mu odaje počast na godišnjicu njegova izbora. 

Papi Franji iz Moskve stižu čestitke povodom 11. obljetnice izbora za poglavara Rimokatoličke crkve. Rusko veleposlanstvo pri Svetoj Stolici pohvalilo ga je u srijedu na internetskoj platformi X kao “pravog i iskrenog branitelja humanizma, mira i tradicionalnih vrijednosti”. Franjo je “jedan od rijetkih političkih vođa s istinski strateškim pogledom na globalne probleme”.

Pohvala iz Rusije uslijedila je nakon papinih kontroverznih izjava o ratu u Ukrajini. U intervjuu švicarskoj televiziji pozvao je Ukrajinu da ima hrabrosti podići bijelu zastavu i pregovarati uz međunarodno posredovanje. Mnogi su to shvatili kao poziv na predaju.

PROČITAJTE: Ukrajinski biskup: Čini se da nas Papa ne razumije kada nas poziva da podignemo bijelu zastavu

Glasnogovornik Vatikana Matteo Bruni kasnije je rekao da je Franjo želio “iznad svega pozvati na prekid vatre i oživjeti hrabrost za pregovore”. Kardinal i državni tajnik Pietro Parolin je nakon toga jasno rekao: “Prvi uvjet za mir je “kraj agresije””. Papin šef diplomacije također je upozorio da bi se rat u Ukrajini mogao proširiti i donijeti još više smrti i razaranja. Rizik od nuklearne eskalacije je prisutan. To je i razlog zašto se Sveta Stolica zalaže za dogovorno rješenje.

Franjin intervju doveo je do uznemirenja na diplomatskoj razini. Brojne vlade su se oglasile i kritizirale. U ponedjeljak je ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo papinog veleposlanika u Kijevu, nadbiskupa Visvaldasa Kulbokasa. Apostolski nuncij je službeno obaviješten da je Ukrajina “razočarana” papinim riječima.

NAJNOVIJE!