Džihadisti ubili 11 kršćana u Mozambiku

Teroristička skupina povezana s tzv. Islamskom državom preuzela je odgovornost za napad.

Džihadisti su u terorističkom napadu ubili najmanje 11 kršćana na sjeveru Mozambika, izvijestila je Zaklada papinskog prava “Pomoć Crkvi u nevolji” 22. rujna.

Prema izvješću misionara Isusovog malog brata Boaventure, džihadisti su upali u selo, razdvojili kršćane od muslimana i otvorili vatru na kršćane, usmrtivši ih.

Teroristička skupina povezana s tzv. Islamskom državom preuzela je odgovornost za napad. Mjesni napad se dogodio 15. rujna u selu Naquitengueu u pokrajini Cabo Delgado.

Ovaj je napad izazvao paniku u okolici, a područje već dugo pati od napada džihadista. Od 2017., napadi džihadista traju na sjeveru Mozambika, uzrokujući progone i smrt oko pet tisuća ljudi i prisiljavajući oko milijun stanovnika na prognanstvo.

Nepoznate oružane skupine, pretpostavljeno povezane s Al-Shabaabom i drugim ogranacima Islamske države, vjerojatno imaju različite motive, uključujući gospodarske i političke interese, a mogu biti povezane i s planiranim crpljenjem nafte na sjeveru Mozambika, jednim od najvećih investicijskih projekata u subsaharskoj Africi.

NAJNOVIJE!