Engleska crkva ‘stoji na rubu provalije’

Dok se Opća sinoda Engleske crkve još jednom okupila u Londonu u petak, velečasni Ian Paul, član Nadbiskupskog vijeća oštro je osporio dnevni red.

Sugerirajući da je Sinoda “izbjegavanja stvarnosti pomalo oblik umjetnosti”, ustvrdio je da Engleska crkva “stoji na rubu provalije”. Provalije koja bi sljedećoj generaciji mogla ostaviti samo “hrpu ruševina” oko koje se treba boriti.

Velečasni Paul je sugerirao da je zadnjih 10 godina rasprava o seksualnosti učinila Crkvu “tjeskobnijom, podijeljenijom i neizvjesnijom nego ikad prije”, te je dao malo nade da će još osam sati rasprave – prema rasporedu sljedeći tjedan – pružiti bilo kakve odgovore.

U Engleskoj crkvi si bilježi veliki pad u posjetu crkvenih bogoslužja među odraslima i djecom.

Rekao je da “postoji vrlo realan izgled da će se služba potpuno urušiti u velikim dijelovima Engleske crkve u sljedećih pet godina.”

Međutim, bio je jasan da pad nije neizbježan.

“Crkva u Engleskoj nije u opadanju, druge crkve rastu”, istaknuo je. “Ali nerado učimo od njih. Sada predstavljamo manje od 18 posto svih kršćana u crkvi nedjeljom.”

Ovo stajalište podupire i Biblijsko društvo – koje je otkrilo da se udio ljudi koji posjećuju crkvu vrlo malo promijenio između 2018. i 2023. Njihovo istraživanje pokazalo je da 7% stanovništva ide u crkvu tjedno, a svaki deseti jednom mjesečno.

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE!