NaslovnicaVijestiHinduistički ekstremisti zapalili 300 crkava u Indiji: Nasilje nad kršćanima je sve...

Hinduistički ekstremisti zapalili 300 crkava u Indiji: Nasilje nad kršćanima je sve gore

Hinduistički ekstremisti su zapalili i uništili 300 crkava u Indiji, a sukob između hindusa i kršćana svaki dan postaje sve gori.

Žestoka bitka između hindusa i kršćana bjesni u udaljenom dijelu sjeveroistočne Indije, a neki stručnjaci za ljudska prava okrivljuju vladu zemlje za raspirivanje vjerskog nasilja.

Ono što je započelo kao svađa oko ekonomskih koristi sada ima državu Manipur na rubu građanskog rata.

Manipur znači “Zemlja dragulja”, ali država, od milja zvana “Indijska Švicarska” zbog svoje prirodne ljepote i udaljenosti danas više nalikuje ratnoj zoni.

Vjerski i etnički sukobi između hinduističke većinske zajednice Meitei i plemenske kršćanske Kuki manjine oko zemlje i utjecaja u državi doveli su do najmanje 180 mrtvih i više od 500 ozlijeđenih ljudi.

Uništeno je tristo crkava

“Uništeno je tristo crkava i samo zamislite da je uništena jedna, dvije, pet ili deset”, rekao je dr. David Curry, predsjednik Global Christian Reliefa, za CBN News. “Govorimo o 300 uništenih crkava.”

Europski parlament optužuje indijsku vladu BJP koju predvode hinduisti i njezinog premijera Narendra Modija za raspirivanje nasilja provođenjem “politički motiviranih politika koje izazivaju podjele i promiču hinduističko majoriziranje”.

Modi, čija stranka kontrolira državnu vladu Manipura, prošlog se tjedna suočio s izglasavanjem nepovjerenja u parlamentu zbog svoje šutnje o eskalirajućem nasilju.

“Ako Manipur gori, Indija gori, ako Manipur gori, Indija gori. Ako je Manipur podijeljen, Indija je podijeljena. Dakle, danas ne govorimo samo o Manipuru, već o Indiji”, upozorio je Gaurav Gogoi, Član Kongresne stranke.

Čelnik Kongresne stranke Rahul Gandhi optužio je vladu premijera Modija da nije uspjela kontrolirati tekuće krvoproliće u državi.

Govoreći političarima u New Delhiju prošli tjedan, Gandhi je pozvao vladu BJP-a da rasporedi indijsku vojsku u Manipur.

“Indijska vojska može donijeti mir Manipuru u jednom danu. Vi ne koristite indijsku vojsku”, optužio je Gandhi Modija.

Snimke uništavanja crkava se dijele društvenim mrežama

Gandhi, koji je nedavno posjetio državu pogođenu sukobima, rekao je: “Vlastitim sam očima vidio što se tamo dogodilo i što je učinjeno ljudima Manipura. U svojih 19 godina političkog života nikada nisam doživio ono što sam doživio u Manipuru.”

U glavnom gradu Manipura, hinduističke žene postavljaju blokade cesta kako bi provjerile automobile ima li kršćana.

Nekoliko videa na društvenim mrežama prikazuje gomile kako spaljuju i crkve.

“Sami počinitelji objavljuju video snimke napada na crkve, prikazuju kako crkve spaljuju”, rekao je dr. Curry. “Oni doslovno pokazuju kako se policija povlači u stranu kako bi omogućila rulji da napadne te kršćanske crkve.”

Kao rezultat toga, kršćani su izgubili potpuno povjerenje u policiju Manipura.

Nedavno se pojavio video koji prikazuje desetke kršćanskih žena kako kleče, plaču i mole indijske vojnike da ostanu u njihovom selu, u strahu od novih hinduističkih napada.

Borbe su izbile početkom svibnja kada je državna vlada hinduistima dala zemljište, poslove i druge pogodnosti koje su obično rezervirane za manjinske kršćane.

Odluka je dovela do nekih od najgorih sukoba između dva najveća plemena u državi.

Stručnjaci za ljudska prava i vjerske slobode optužuju Modijevu vladu za promicanje radikalne ideologije koja vjeruje da je Indija samo za hinduse, unatoč pluralističkom i raznolikom društvu.

Pretplati se
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare