U Slavoniji preminulo dijete unatoč 45 minuta reanimacije, a iza svega se krije jeziva istina

Sredinom prosinca prošle godine u bolnici Dr. Josip Benčević preminuo je u Slavonskom Brodu, 20-mjesečno dijete koje je, prema procjeni vještaka, trebalo biti oduzeto roditeljima odmah po rođenju.

No, protekle dvije godine sustav socijalne zaštite nije mu uspio pronaći mjesto u pretrpanim domovima i udomiteljskim obiteljima, piše Jutarnji list.

Postupak za oduzimanje prava roditeljima na život s djetetom pokrenut je na Općinskom sudu u Slavonskom Brodu još u travnju 2022. godine, odmah nakon rođenja djeteta, ali još nije dovršen jer stručni tim bivšeg Slavonskog suda Brodski Centar za socijalnu zaštitu sudu ne može dati ključnu informaciju – gdje će dijete nastaviti živjeti nakon oduzimanja roditeljima. Sudska odluka mora nužno sadržavati te podatke.

Zahtjevi za smještaj, upućeni u proteklom razdoblju brojnim ustanovama, obiteljskim domovima i timovima za udomitelje, stručnom timu slavonskobrodske socijalne službe i dalje se vraćaju s odbijenicama: “Puni smo, više ne možemo zaštititi djeca.”

Stručnjaci iz Slavonskog Broda zatražili su pomoć nadležnog Ministarstva socijalne politike u srpnju 2022. godine. Braća preminule KN, u dobi od tri i četiri godine, za koje je socijalna služba također u istom postupku tražila izdvajanje iz obitelji, još uvijek žive s roditeljima.

Riječ je o obitelji koja živi u dvije sobe bez vode i sanitarnih čvorova, a roditelji se, prema procjeni vještaka, ni uz stručnu pomoć ne mogu o njima adekvatno brinuti, prvenstveno zbog intelektualnih poteškoća s kojima se nose oba roditelja. (majka je utvrđena lakša do umjerena mentalna retardacija).

Dijete je umrlo uslijed iznenadnog srčanog zastoja, odnosno uzrok je tzv. smrt u kolijevci.

Riječ je o sindromu iznenadne smrti dojenčadi, koji je, po definiciji, neobjašnjiva smrt koja se najčešće javlja tijekom sna kod zdrave djece mlađe od godinu dana, a 90 posto takvih smrti događa se kod djece između dva i četiri mjeseca.

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE!