Islamska država preuzela odgovornost za ubijanje kršćana, paljenje crkava i domova u Mozambiku

Islamska država je preuzela odgovornost za ubojstvo deset kršćana i paljenje 200 domova u sjevernom Mozambiku tijekom dva tjedna.

Prema javljanju Jihad and Terrorism Threat Monitor (JTTM), islamski militanti napali su selo Ntotoe u okrugu Mocimboa da Praia 3. siječnja, ubivši tri stanovnika i spalivši više od 60 kuća i crkvu.

Nekoliko dana kasnije, grupa je napala selo Chimbanga u okrugu Mocimboa da Praia, ubivši tri civila i spalivši preko 70 domova.

Naoružani napadači također su otvorili vatru iz mitraljeza na drugo selo u istom okrugu 7. siječnja. Stanovnici okruga su neozlijeđeni, ali su islamski ekstremisti spalili 40 domova.

Nadzorna skupina izvještava da su ubojstva objavljena u izdanju tjednika Islamske države (ISIS), Al-Naba, prikazujući slike leševa i imanja u plamenu.

“Sve operacije su provedene u sklopu kampanje ‘I ubijte ih gdje god ih nađete’, pokrenute 4. siječnja u audio poruci od strane glasnogovornika grupe, Abu Hudhayfah Al-Ansara”, navodi se u izvješću JTTM-a.

Izvješće američkog State Departmenta o međunarodnoj vjerskoj slobodi za 2022. opisuje da su nasilni napadi započeli u provinciji Cabo Delgado 2017. godine.

“Od listopada 2017. do prosinca 2022. napadi su raselili više od milijun stanovnika i ubili gotovo 2000 civila svih vjera. ISIS je također napao sela u dva sjeverna okruga provincije Nampula”, objašnjeno je u izvješću.

U rujnu 2022. stariju katoličku časnu sestru ustrijelili su islamski pobunjenici tijekom napada na misiju Chipene u biskupiji Nacala u Mozambiku.

Naoružani napadači su tada opljačkali i spalili misijsku crkvu, ali i školu, zdravstveni centar, rezidencije svećenika i časnih sestara, knjižnicu, pansione za dječake i djevojčice te vozila koja pripadaju misija.

Grupa je rekla da su namjerno ciljali kršćane i kršćanska sela.

Misionarka Heidi Baker živi i služi u pokrajini Cabo Del Gado i rekla je da se mnogi okreću Isusu usred progona.

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE!