Islamski ekstremisti zapalili domove kršćana u Egiptu

Napadači su pokušali istjerati Kopte iz njihovih domova.

Tri dana nakon što su koptski kršćani u južnoj pokrajini Minya u Egiptu napadnuti zbog “glasina” o planovima za novu crkvu, islamski ekstremisti uznemireni zbog dozvole za izgradnju crkvene zgrade u petak su napali Kopte u drugom selu.

Muslimanski ekstremisti napali su koptske kršćane u selu Al-Kom Al-Ahmar 26. travnja nakon što su saznali da je evanđeoska crkva dobila dozvolu za izgradnju crkvene zgrade.

“Sigurnosne snage su krenule u selo, situacija je stavljena pod kontrolu, a brojni počinitelji su uhićeni”, izvijestila je skupina. “Jedan od seoskih Kopta rekao je da je evanđeoska crkva u selu dobila službenu građevinsku dozvolu, što je razbjesnilo brojne ekstremiste.”

Prošlog utorka u južnoj pokrajini Minya, bijesni stanovnici pretukli su koptske kršćane i zapalili njihove domove u selu Al-Fawakher u Samalutu zbog glasina da će tamo biti izgrađena crkvena zgrada, izvještava Northern Africa News.

Napadači su pokušali istjerati Kopte iz njihovih domova, izvijestio je list.

Biskup Makarios iz Minye napisao je na X-u da su u početku napadači spriječili ljude da pobjegnu od nasilja. Kasnije je objavio da su snage sigurnosti raspoređene u selu vratile mir i uhitile velik broj osumnjičenih.

Snage sigurnosti stigle su kasno na mjesto.

“Ekstremisti su napali koptske domove kamenjem i vikom, a veliki broj domova je zapaljen, uz vrištanje žena i djece”, izvijestila je skupina. “Napad je trajao dugo prije nego su stigle sigurnosne snage.”

Zastupnička skupina Christian Solidarity Worldwide (CSW) primjećuje da su policija i vatrogasci, predvođeni zamjenikom guvernera i načelnikom policijske uprave u Minyi, brzo djelovali kako bi obuzdali situaciju.

Policija je uhitila počinitelje, uključujući i one koji su internetom širili glasine o planovima za izgradnju crkve, navodi CSW.

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE!