Islamski ‘preobraćenici’ na kršćanstvo varaju crkvene vođe kako bi izbjegli deportaciju

Suci u Ujedinjenom Kraljevstvu izrazili su zabrinutost zbog toga što su crkveni vođe dovedeni u zabludu ili “prevareni” od strane tražitelja azila koji se obrate na kršćanstvo kako bi izbjegli deportaciju.

Niz sudskih odluka otkriva da su istražitelji ispitivali jesu li svećenici i laički čelnici učinili dovoljno kako bi ispitali motive navodnih obraćenika prije nego što su podržali njihove zahtjeve za azil.

Odluke suda za imigracije koje je pregledao The Telegraph pokazuju da je Ministarstvo unutarnjih poslova opetovano ispitivalo dubinu do koje vjerski vođe istražuju namjere migranata iza prelaska s islama na kršćanstvo.

Tvrdnje o prelasku na religiju mogu pomoći u povećanju zahtjeva za azil ako to znači da će biti deportirani natrag u svoje matične zemlje, gdje bi bili izloženi opasnosti od progona zbog svoje nove vjere koju su ispovijedali.

Izvješće dolazi u trenutku kada se Engleska Crkva posljednjih tjedana suočila s ispitivanjem podupiru li njezini čelnici “lažne” zahtjeve za azil .

Slučaj Abdula Ezedija, koji je dobio azil nakon prelaska na kršćanstvo, potaknuo je preispitivanje umiješanosti svećenstva u zahtjeve za azil. Ezedi je povezan s nedavnim kemijskim napadom u Claphamu u jugozapadnom Londonu.

On je i dalje na slobodi nakon napada u kojem su teško ozlijeđeni žena i njezina djeca. Tvrdio je da ga je njegovo obraćenje na kršćanstvo izložilo opasnosti u Afganistanu.

Sposobnost crkvenih vođa da mogu jamčiti za vjeru je upitna

Čini se da sada suci dovode u pitanje sposobnost crkvenih vođa da točno jamče za vjeru tražitelja azila, posebno kada postoje jezične barijere.

U dva slučaja koja je pregledao The Telegraph, suci su ispitivali kako lokalni crkveni vođe mogu jamčiti za vjeru tražitelja azila iz Irana i Iraka.

U jednom slučaju, vikar je tvrdio da je “dubinski” razgovarao s iranskim državljaninom kojeg je podržavao, a koji se krstio pet tjedana nakon dolaska u Veliku Britaniju.

Međutim, Iranac je rekao vlastima da nikada nije razgovarao o svojoj vjeri sa župnikom i da je njihova interakcija bila ograničena na pozdrave, loš engleski i sporazumijevanje rukama.

U drugom slučaju o kojem je izvijestio The Telegraph, imigracijski sudac utvrdio je da je mladi iranski migrant prevario pastoralnog asistenta u evanđeoskoj crkvi u Wiltshireu.

Tvrdnja migranta da je prešao s islama na kršćanstvo prije dolaska u Britaniju ocijenjena je kao “neuvjerljiva”.

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE!