Izraelski planinar otkrio 2.800 godina star pečat koji datira iz vremena Solomonovog hrama

Izraelski planinar koji je nedavno krenuo na izlet kako bi uživao u prirodi otkrio je više od toplog sunca. Otkrio je 2.800 godina star pečat iz vremena Salomonovog hrama.

Erez Avrahamov, 45, planinario je prirodnim rezervatom Tabor Stream u sjevernom Izraelu kada je ugledao neobičan tamnonarančasti objekt na tlu.

“Dok sam hodao, vidio sam nešto sjajno na tlu i prvo sam pomislio da je to perla ili narančasti kamen. Kad sam ga uzeo, primijetio sam da je ugraviran poput skarabeja ili bube.”, rekao je Erez, prenosi Christian Headlines.

Avrahamov je kontaktirao Izraelsku upravu za antikvitete, koja mu je – nakon inspekcije – rekla da se radi o 2.800 godina starom asirskom pečatu ili skarabeju koji datira iz vremena Solomonovog hrama. Pečat je vjerojatno korišten otprilike u vrijeme kada su Asirci osvojili sjeverno kraljevstvo Izrael – prema događajima opisanima u 2. Kraljevima u Bibliji.

Pečat ima izgled narančastog kukca i prikazuje krilato stvorenje na dnu.

Foto: Izraelska uprava za starine

Nir Distelfeld iz Izraelske uprave za antikvitete prvi je primio poziv od Avrahamova.

“Rekao sam mu da dobro pogleda drugu stranu skarabeja – ravnu stranu – i provjeri je li i ona ugravirana”, rekao je Distelfeld. “Odmah sam čuo uzvike uzbuđenja na telefonu, a on mi je rekao da vidi lik ili sliku.”

Othmar Keel, emeritus profesor na Sveučilištu u Fribourgu u Švicarskoj, rekao je da je predmet napravljen od “poludragog kamena koji se zove karneol” i prikazuje “mitsko stvorenje grifona ili krilatog konja u galopu”.

Pronađen je “u podnožju Tel Rekhesha, jednog od najvažnijih mjesta u Galileji”, rekao je Distelfeld.

“Lokacija je identificirana kao ‘Anaharat’, grad unutar teritorija plemena Issachar ( Jošua 19,19 )”, dodao je Distelfeld.

Itzik Paz, arheolog iz Izraelske uprave za antikvitete koji je vršio iskapanja u Tel Rekheshu, opisao ga je kao “jedno od najvažnijih otkrića” ikada pronađenih na tom mjestu.

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE!