Kardinal Fernández želi 'neutralizirati' marijanska ukazanja
Foto: Canva/Michael Haynes/Lifesitenews.com

Neki katolički teolozi i laici smatraju da kardinal Fernandez želi ‘poreći’, odnosno ‘neutralizirati’ marijanska ukazanja.

“Dikasterij za nauk vjere” je neposredno prije Pedesetnice objavio novi dokument pod nazivom “Norme za postupanje u razlučivanju navodnih nadnaravnih fenomena.”

Ovo je jedan od najnovijih dokumenata pod vodstvom kontroverznog kardinala prefekta Víctora Manuela Fernándeza. Očekuje se da će, kao i prethodni dokumenti, izazvati negodovanje među katolicima diljem svijeta.

Dokument se bavi marijanskim ukazanjima, predlažući načine kako ih neutralizirati ili otkazati. To je posebno kontroverzno jer su mnogi katolici nadahnuti takvim ukazanjima, koja igraju važnu ulogu u njihovom duhovnom životu.

Fernández naglašava da su ukazanja privatna otkrivenja koja nisu dio pologa vjere, što formalno nije novo, ali ima implikacije na njihovu percepciju unutar Crkve.

Jesu li Gospina ukazanja istinita?

Kritike na račun kardinala Fernándeza

Kritičari tvrde da Fernández koristi svoju poziciju kako bi potkopao vjeru. Njegovi prethodni dokumenti, poput “Fiducia supplicans” i “Dignitas infinita”, izazvali su slične kontroverze. Njegov pristup marijanskim ukazanjima smatra se dijelom šireg napora za relativizacijom nadnaravnih pojava u Crkvi.

Nove norme sugeriraju da Crkva više neće potvrđivati nadnaravni karakter ukazanja, već će se fokusirati na njihovu neškodljivost.

Brojni katolici se boje da ovaj pristup može neizravno utjecati i na već priznata ukazanja, postavljajući upitnik iza svega nadnaravnog. Kritičari smatraju da to predstavlja negiranje Božje moći da intervenira u naše vrijeme.

Ova promjena dolazi u vrijeme kada se Crkva suočava s unutarnjim previranjima. Dokumenti poput “Fiducia supplicans” i “Dignitas infinita” već su pokazali da se naglasak prebacuje s tradicionalne vjere na prilagodbu duhu vremena. “Svjetska sinoda” također se kritizira jer služi prilagodbi suvremenim trendovima, umjesto obrani i produbljivanju pologa vjere.

Nove norme imaju za cilj relativizirati ukazanja koja ne podržavaju trenutni crkveno-politički program. Međutim, mnogi katolički vjernici vjeruju da ukazanja i dalje igraju ključnu ulogu u duhovnom vodstvu.

0 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše ocjenjeni
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare