Katolički svećenici i profesori pozivaju papu da povuče dokument o blagoslovu istospolnih parova

Više od 90 katoličkih svećenika, znanstvenika i laika poziva papu Franju da povuče kontroverzni vatikanski dokument koji ovlašćuje svećenike da daju blagoslov istospolnim parovima.

U pismu objavljenom u petak, katolički pastiri, svećenstvo, znanstvenici, profesori i liječnici pozvali su sve kardinale i biskupe Rimokatoličke crkve da zabrane primjenu “Fiducia Supplicans” u svojim biskupijama i zatražili od Franje da povuče dokument, prenosi Christian Post.

Izdano od strane Vatikanskog dikasterija doktrine vjere 18. prosinca, “Fiducia Supplicans” dopušta svećenicima da blagoslivljaju istospolne parove.

Dok je Vatikan branio dokument, mnogi konzervativni katolici inzistiraju na tome da je u suprotnosti s učenjem Katoličke crkve o braku i seksualnosti.

U pismu od petka potpisnici su napisali da se “unatoč izričitoj reafirmaciji tradicionalnog nauka Crkve o braku, ispostavlja da je pastoralna praksa koju dokument dopušta u izravnoj suprotnosti s njim”.

Izražavajući zabrinutost što je “dokument vrlo povoljno primljen od onih nekoliko episkopata i prelata koji desetljećima otvoreno zagovaraju promjenu doktrine o spolnom moralu”, potpisnici su zaključili “očito je da je praktična poruka koju ova nova deklaracija prenosi je mnogo više u skladu s programom i idejama onih koji žele promijeniti doktrinu, nego sa samom doktrinom za koju dokument tvrdi da ostaje netaknuta.”

„Dokument učinkovito pokušava uvesti razdvajanje između doktrine i liturgije s jedne strane i pastoralne prakse s druge strane. Ali to je nemoguće: zapravo, pastoralna skrb, kao i svako djelovanje, uvijek pretpostavlja teoriju i, prema tome, ako pastoralna skrb izvodi nešto što ne odgovara doktrini, ono što se zapravo predlaže je druga doktrina”, dodaje se u pismu.

Činjenica je da svećenik udjeljuju blagoslovu paru u grešnom odnosu

Kako stoji u pismu, “Činjenica je da svećenik udjeljuje blagoslov dvoje ljudi koji se predstavljaju kao par, u spolnom smislu, i to upravo kao par definiran svojim objektivno grešnim odnosom. Stoga – bez obzira na namjere i tumačenja dokumenta, ili objašnjenja koja svećenik može pokušati dati – ova će akcija biti vidljiv i opipljiv znak drugačije doktrine, koja je u suprotnosti s tradicionalnom doktrinom.”

Upozoravajući da “vjernici neće ni biti svjesni suptilnih teoretskih opravdanja koja Deklaracija uvodi”, potpisnici su predvidjeli da će “poruka koja se učinkovito lansira, a koju će narod Božji, ali i cijeli svijet, neizbježno registrirati i biti već registracija je da: Katolička crkva je konačno evoluirala, te sada prihvaća homoseksualne zajednice, i, općenito, izvanbračne zajednice.”

“Sigurno nije opravdano šutjeti, pogotovo za kardinala ili biskupa, jer je skandal koji se već dogodio ozbiljan i javan, a ako se ne zaustavi, sigurno će se sve više pojačavati”, piše u pismu.

“Prijetnja ne postaje manja nego sve ozbiljnija, budući da zabluda dolazi od Rimske stolice, a predodređena je da sablazni sve vjernike, a prije svega malene, jednostavne vjernike koji se u ovome nikako ne mogu snaći.”

Potpisnici su ukazali na dva odlomka iz Svetoga pisma kada su tvrdili da su biskupi i kardinali imali priliku snažno govoriti protiv “Fiducia Supplicans”. Uključili su citat iz Govora na gori u kojem se kaže da “tko god sablazni jednoga od ovih najmanjih koji vjeruju u mene, bolje bi mu bilo da mu se o vrat objesi mlinski kamen i da se utopi u rijeci.”

Potpisnici su poručili kardinalima i biskupima da “ako žurno djelujete, još uvijek ima neke nade da on može spasiti svoj pontifikat i vlastitu osobu od ljage koja bi ga inače mogla neizbrisivo opterećivati, ne samo u povijesti, nego i u vječnosti”.

92 osobe su potpisale pismo

Ukupno 92 osobe potpisale su pismo prije njegove prve objave. Značajni potpisnici uključuju bivšu voditeljicu Američkog koledža dr. Michelle Cretella i Regisa Martina, profesora na Franjevačkom sveučilištu u Steubenvilleu koji je prethodno pozvao Francisa da podnese ostavku zbog “Fiducia Supplicans”.

Oni koji žele potpisati pismo još uvijek imaju vremena za to. Na kraju pisma pozivaju se “kvalificirani pojedinci” da dostave svoje “ime, kvalifikacije, položaj i lokaciju do 15. veljače” u e-poruci na [email protected]. Ažurirani popis potpisnika bit će objavljen 17. veljače.

NAJNOVIJE!