Kineski svećenik osuđen za ‘prijevaru’ jer je odbio priznati državnu crkvu

Katolički svećenik u Kini osuđen je 13. rujna za “prijevaru” i “imitiranje vjerskog osoblja” jer je odbio priznati državnu crkvu, izvještava ChinaAid.

Otkriveno je da je otac Joseph Yang Xiaoming iz biskupije Wenzhou u Zhejiangu, Kina — južno od Šangaja — prekršio zakon nakon što se odbio registrirati u Kineskoj katoličkoj patriotskoj udruzi (CCPA) koju je odobrila država, prenosi CNA.

Sudski izrečene administrativne kazne za Yanga uključuju “prestanak njegovih [svećeničkih] aktivnosti, oduzimanje nezakonite dobiti od 28.473,33 juana (3.660 eura) i novčanu kaznu od 1.526,67 juana (196 eura)”, javlja UCA News.

U svibnju 2021., nedugo nakon njegova zaređenja, Ured za vjerska pitanja okruga Longwan pokrenuo je pravni postupak protiv Yanga.

Yang je navodno osporio optužbe predočivši važeću potvrdu o zaređenju na sudu “koju su izdali biskup Wenzhoua i Ured za vjerska pitanja okruga Longwan”, u kojoj je “vlada okruga Longwan… priznala autentičnost dokumenta na sudu, čime je priznao da je zaređen prema pravilima Katoličke crkve.”

Centralizacija nadzora vjerskih aktivnosti u Kini

U posljednjih pet godina došlo je do ubrzane centralizacije vladinog nadzora vjerskih aktivnosti u Kini. Godine 2018. Nacionalna uprava za vjerska pitanja (NRAA), ranije poznata kao SARA, stavljena je pod Odjel za rad Ujedinjene fronte (UFWD), koji je pod izravnom kontrolom Središnjeg odbora stranke.

U prosincu 2019. objavljene su Administrativne mjere za vjerske skupine, koje su stupile na snagu 1. veljače 2020. Ovaj dokument od 41 članka donio je strože odredbe za vjersko izražavanje nametanjem novih pravila o strukturi, funkciji i administrativnom nadzoru vjerskih skupine.

Prema engleskom prijevodu dokumenta koji je dao Bitter Winter, časopis za vjersku slobodu i ljudska prava, članak 3. kaže: “Bez odobrenja odjela za vjerska pitanja narodne vlade ili registracije kod odjela za civilna pitanja narodne vlade, nisu dopuštene vjerske aktivnosti u ime vjerskih organizacija.”

Članak 17., koji se odnosi na ponašanje i ulogu svećenstva, kaže da se članovi svećenstva trebaju pridržavati direktiva Komunističke partije Kine.

Yangovo uhićenje najnoviji je primjer napada vlade na svećenstvo i naglašava širu zabrinutost zbog pitanja vjerskih sloboda u Kini.

NAJNOVIJE!