Kršćani u Indoneziji su napokon priznati, ime Isus Krist se sada službeno može koristiti

Kršćani u većinski muslimanskoj Indoneziji proslavili su ovog Uskrsa ne samo Isusovo uskrsnuće, već i povijesno priznanje njihovog identiteta u toj azijskoj zemlji.

Indonezijski mediji su 31. ožujka 2024. izvijestili o ovoj važnoj promjeni.

O. Franz Magnis-Suseno, njemački isusovac i dugogodišnji rektor Visoke filozofske škole Driyarkara u Jakarti, izrazio je radost zbog ovog poteza indonezijskih vlasti.

Reforma je važan znak da umjerena muslimanska masovna organizacija Nadlatul Ulama i indonezijska država “kršćane smatraju prijateljima i stoga žele priznati njihov identitet”.

Indonezijski predsjednik Joko Widodo najavio je ovu reformu krajem prošle godine, a dekret o tome stupio je na snagu na Uskrs.

Kršćani su proteklih desetljeća često bili cilj diskriminacije i napada islamista i muslimanskih terorista.

Predsjednik Widodo protivnik je radikalnog političkog islama. Tijekom kampanje za predsjedničke i parlamentarne izbore u veljači gotovo nisu zabilježeni napadi na pripadnike manjinskih vjerskih zajednica poput kršćana ili islamske zajednice Ahmadiyya, koju većinski muslimani u Indoneziji smatraju otpadničkom.

Kršćani čine oko 10 posto stanovništva Indonezije, koja ukupno broji 275 milijuna ljudi. Oni su najveća vjerska manjina u toj zemlji. Protestanti čine oko dvije trećine indonezijskih kršćana, dok je jedna trećina katolika.

NAJNOVIJE!