Kršćani u Latinskoj Americi su zabrinuti zbog kaotičnog nasilja u Ekvadoru

Kršćani u Latinskoj Americi su zabrinuti nakon što je kriminalna skupina, naoružana puškama i minama, prekinula prijenos uživo televizijske postaje u Guayaquilu (Ekvador).

Incident se dogodio usred otmice najmanje sedam policajaca i niza eksplozija, dan nakon što je predsjednik Daniel Noboa proglasio izvanredno stanje u južnoameričkoj zemlji.

“Molim vas ne pucajte, molim vas ne pucajte, molim vas ne pucajte”, čuje se žena kako govori na televizijskoj snimci, dok ostali koji sjede na tlu pokrivaju lica. Kasnije je policija uspjela zaustaviti krizu. Istog dana u bolnicama i zatvorima uzimani su taoci, a policija je privela 70 osoba, a 8 ih je ubila.

Predsjednik Noboa, član jedne od najbogatijih ekvadorskih obitelji, preuzeo je dužnost u studenom uz obećanje da će prekinuti val nasilja povezanog s drogom na ulicama i u zatvorima koji je godinama u porastu.

U ponedjeljak je ekvadorska vlada proglasila 60-dnevno izvanredno stanje koje dopušta vojne patrole, uključujući zatvore, i uvođenje noćnog policijskog sata diljem zemlje. Strana veleposlanstva, poput veleposlanstva SAD-a, izdala su sigurnosna upozorenja pozivajući svoje građane da poduzmu mjere opreza.

Ekvadorske crkve nisu bile izuzete od ovog vala zločina i nasilja. Fabián Aguilar, bivši kandidat za gradonačelnika u gradu Machala, ubijen je u nedjelju ujutro ispred crkve. Poduzetnik je s obitelji otišao u evanđeosku kršćansku pentekostnu misiju, parkirao kombi i, dok je izlazio, neki su mu pucali u glavu, prenosi Evangelical Focus.

Foto: Društvene mreže

Pozivi na molitvu

Bilo je strastvenih poziva na molitvu na društvenim mrežama, iz zemlje i izvan nje.

Latinski evanđeoski savez (AEL) objavio je u srijedu priopćenje kao odgovor na situaciju nasilja u Ekvadoru, tražeći molitve da Bog, u svojoj milosti, donese mir toj naciji. “Solidariziramo se s ekvadorskim narodom zbog svih nasilnih događaja koji se odvijaju”, stoji u priopćenju evanđeoske organizacije. “Kao Alianza promičemo ljubav, poštovanje, pravdu, mir i rješavanje svih sukoba kroz dijalog jer nasilje nikada nije put”.

Također, Aarón Lara, predsjednik Ibero-američkog kongresa za život i obitelj – evanđeoskog pokreta među latinoameričkim političarima – također je nazvao i osudio nasilje u južnoameričkoj zemlji.

“Molimo se Bogu za Republiku Ekvador da prestane anarhija i nasilje te da se vrati mir i vladavina prava… Ove agresije su kvalificirane kao terorizam i jasan je etički i moralni kolaps grupe ljudi iz tzv. organiziranog kriminala koji se želi nametnuti državi kako bi imao dozvolu za zlo”, objavio je Aarón Lara na društvenim mrežama.

NAJNOVIJE!