Kršćanska medicinska sestra pobijedila nakon što je otpuštena zbog svojih vjerskih uvjerenja
Ilustracija: Lifenews.com/Canva

Kršćanska medicinska sestra Robyn Strader pobijedila je protiv klinike nakon što je otpuštena zbog svojih vjerskih uvjerenja.

Robyn je radila u CVS MinuteClinic i tražila je vjersku prilagodbu kako ne bi morala propisivati hormonsku kontracepciju, vjerujući da ti lijekovi mogu okončati život nerođenog djeteta.

Šest i pol godina radila je uz ovu prilagodbu, ali u kolovozu 2021. MinuteClinic je najavila da više neće dopuštati takve prilagodbe za svoje medicinske sestre.

First Liberty Institute i odvjetnici iz Boyden Gray PLLC postigli su nagodbu s CVS-om u Robyninom slučaju.

Stephanie Taub iz First Libertyja izrazila je zadovoljstvo ishodom, naglašavajući važnost poštivanja vjerske slobode zaposlenika. Jonathan Berry iz Boyden Gray PLLC dodao je kako poštivanje vjerskih uvjerenja prema Glavi VII Zakona o građanskim pravima nije izborno.

Robyn je podnijela tužbu u siječnju 2023. nakon što je otpuštena zbog promjene politike CVS-a. Radila je u CVS MinuteClinic u Teksasu od 2015. godine i tijekom tog vremena mogla je slati pacijentice koje su tražile kontracepciju drugom liječniku. U svojoj tužbi tvrdila je da je tvrtka djelovala protiv nje zbog njezinih vjerskih uvjerenja.

CVS je pristao na nagodbu čiji uvjeti nisu javno objavljeni. Mike DeAngelis, izvršni direktor korporativnih komunikacija CVS-a, potvrdio je postizanje nagodbe i izrazio zadovoljstvo što je pitanje riješeno.

Ovaj slučaj naglašava važnost zaštite vjerskih prava zaposlenika i može poslužiti kao primjer drugim tvrtkama u priznavanju i poštivanju vjerskih uvjerenja svojih zaposlenika.

0 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše ocjenjeni
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare