Kršćanski politički zatvorenik u Bjelorusiji lišen ponovnog susreta sa ženom i četvero djece

Kršćanski politički zatvorenik koji se nalazi u zatvoru u Bjelorusiji je lišen ponovnog susreta sa svojom ženom i četvero djece.

Završio je u zatvoru zbog podrške prodemokratskim prosvjedima 2020. u Bjelorusiji, te je zadržan s novim optužbama dan kada je trebao biti pušten.

Dzmitry (Zmister) Daškevič pridružio se prodemokratskim prosvjedima u Minsku zajedno s desecima tisuća koji su osudili namještene izbore na kojima je predsjednik Lukašenko zadržao vlast. Režim je te demonstracije nasilno ugušio.

U srpnju 2022. Daškevič je osuđen na odsluženje kazne u kaznenoj koloniji nakon pretresa njegovog stana.

Njegova supruga Nasta na Facebooku je objavila da se očekuje da će biti pušten 11. srpnja. Ali to se nije dogodilo. “Zmitser je morao izaći danas. Ali ‘pobjegao’ je IK-14 i uhićen je na 411… Ne znam što reći djeci koja ujutro čekaju tatu kod kuće, ne znam…”

Prema kršćanskoj web stranici CNE, bjeloruske vlasti su neočekivano pokrenule novi kazneni postupak protiv zatvorenika, optužujući ga za nepoštivanje pravila kolonije u kojoj je bio zatvoren.

“Pravi heroj Bjelorusije”

Par ima četvero djece. Najmlađi je rođen mjesec dana prije prošlogodišnjeg suđenja, u vrijeme kada je Dzmitry već bio u pritvoru. Otac i dijete još se nisu osobno upoznali.

Prema CNE-u, tjedan dana nakon pritvaranja 2020., Zmitser Dashkevich je na društvenim mrežama napisao: “Za mene je ostanak u Bjelorusiji najteža dnevna odluka. (…) Ne želim junaštvo. Samo želim nositi svoj križ”.

Daškevič je već gotovo dva desetljeća član oporbe bjeloruskom autokratskom režimu. Bio je u zatvoru između 2011. i 2013., a Human Rights Watch je osudio da je pretrpio verbalno zlostavljanje, proizvoljne kazne i prijetnje.

Amnesty International ga opisuje kao “zatvorenika savjesti”, a bjeloruska oporbena čelnica u egzilu Sviatlana Tsikhanouskaya nedavno je izrazila podršku njegovoj obitelji rekavši da je on “pravi heroj Bjelorusije”.

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE!