Kršćanski vođe ‘ubijeni, mučeni i nestali’ u okupiranoj Ukrajini

Kršćanski vođe “ubijaju se, muče i nestaju” u dijelovima Ukrajine koje je okupirala Rusija, objavila je kršćanska dobrotvorna organizacija za vjersku slobodu.

Paul Robinson, izvršni direktor Release Internationala, rekao je: “Dok predsjednik Putin počinje svoj peti mandat, naši partneri opisuju rastući pritisak na Crkvu.”

Partneri izvješćuju da je u veljači 59-godišnji ukrajinski pravoslavni svećenik Stepan Podolchak pronađen mrtav na ulicama Kalanchaka, u Hersonu pod ruskom okupacijom, a njegovo tijelo pokazuje znakove mučenja.

Do tragičnog otkrića došlo se dva dana nakon što su ga zaplijenili i odvukli za koje se vjeruje da su operativci koji su pripadali Centru za borbu protiv ekstremizma ruskog Ministarstva unutarnjih poslova.

Forum 18 izvještava da se prije otmice i ubojstva odupirao pritisku da napusti Ukrajinsku pravoslavnu crkvu i pridruži se Moskovskoj patrijaršiji.

“Sve se više denominacija osim Ruske pravoslavne crkve predsjednika Putina smatra ekstremistima”, rekao je Release International.

Podolchak nije jedini kršćanin koji je doživio ovakvu sudbinu nakon što su Anatolij Prokopchuk, pentekostni đakon, i njegov 19-godišnji sin Aleksandr oteli, osakaćeni i ustrijeljeni u Khersonu prošlog studenog.

Prema Forumu 18, “ruske okupacijske snage također su otele, mučile i ubile druge ukrajinske vjerske vođe nakon invazije.”

Release izvještava da su drugi nestali ili deportirani u Rusiju, neki nakon što su odbili prihvatiti rusko državljanstvo.

Ipak, postoje i znakovi nade, s ljudima koji pune crkve u Hersonu i pokazuju glad za Evanđeljem.

“Usuprot strahu, nesigurnosti i ugnjetavanju, glad za evanđeljem raste. Čujemo izvještaje o crkvama prepunima i mnogima koji daju svoje živote Kristu”, rekao je Robinson.

Suradnik Release Internationala rekao je: “Ljudi hrle na Božju riječ i obraćaju se Kristu, u kojem nalaze svoju jedinu nadu u požaru rata.”

Release International radi na podršci kršćanima koji su ostali unutar Ukrajine i onima koji su potražili sigurnost negdje drugdje.

NAJNOVIJE!