Militanti u Sudanu ubili kršćanina i zapalili crkvu

Sudanski kršćanin 135 kilometara jugoistočno od Khartouma podlegao je ozljedama nakon što su ga napali militanti paravojnih Snaga za brzu podršku (RSF).

Pripadnici RSF-a, koji se od 15. travnja bore protiv sudanskih oružanih snaga (SAF), teško su napali Karbino Bla u Wad Medaniju, glavnom gradu države Al Jazirah 1. siječnja, nakon što su militanti zauzeli grad 18. prosinca. Motivi napada bili su nejasni.

Bla, član Sudanske prezbiterijanske evangeličke crkve (SPEC), preminuo je 5. siječnja od posljedica ozljeda, rekli su lokalni izvori. Iza sebe je ostavio suprugu i kćerkicu.

“Ovo je veliki gubitak za evangelističku crkvu u Medanima”, rekao je rođak, piše Christian Post.

Organizacije za ljudska prava i stanovnici područja izvješćuju da je RSF ubijao civile, silovao žene i djevojke i pljačkao domove i trgovine otkako je preuzeo kontrolu nad državom u prosincu.

Prošlog petka muslimanski ekstremisti iz RSF-a zapalili su zgradu crkve u Wad Medani, rekli su lokalni izvori, uključujući pastora SPEC-a. Vatra je uništila Biblije, knjige, pjesmarice, važne dokumente i stolice u zgradi, rekao je.

Kršćani u Sudanu strahuju da su sve više meta napada, rekao je pastor.

“Ima radikalnih muslimana među RSF-om”, rekao je pastor u objavi na internetu. “Sreo sam neke od njih u Khartoumu i Medaniju koji su me jako maltretirali kad su saznali da sam pastor.”

Na Svjetskom popisu zemalja u kojima je najteže biti kršćanin za 2024. Open Doors, Sudan je rangiran na 8. mjestu, u odnosu na 10. mjesto prethodne godine.

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE!