Nigerijski pastor i supruga oslobođeni krivnje nakon 3 godine iza rešetaka

Pastor i njegova supruga ostvarili su značajnu pobjedu u Nigeriji nakon što su oslobođeni krivnje na temelju optužbi da su oteli i prisilno obratili na kršćanstvo 12-godišnju djevojčicu.

Oslobođenje pastora Jonaha Gangasa i njegove supruge Josephine rijetka je pobjeda u Nigeriji, mjestu gdje se progon kršćana ubrzano povećava.

Prema ADF Internationalu, Jonah i Josephine Gangas našli su se na meti kritika nakon što su 2013. primili odbjeglu muslimansku djevojčicu i dopustili joj da živi s njima sedam godina.

Nakon završetka srednje škole ta se djevojka ponovno okupila s obitelji.

Tada je, navodno po nalogu muslimanske organizacije, par optužen za otmicu djevojčice.

Nakon toga su uhićeni 2020. i zatvoreni na tri godine bez jamčevine.

Ali, prema ADF Internationalu, “nakon mnogih odgođenih saslušanja, Visoki sud pravde države Kaduna objavio je svoju odluku, u potpunosti oslobađajući par krivnje u zahtjevu za ‘bez slučaja’.”

Odvjetnik Sean Nelson rekao je da je “zahvalan” na oslobađajućoj presudi i da nitko ne bi trebao biti kažnjen zbog dijeljenja dobrote i suosjećanja.

“Zato što su jednostavno pomogli ovoj mladoj djevojci i prihvatili je u trenutku kada je bila potrebna, bili su kažnjeni, procesuirani i zatvoreni”, rekao je Nelson.

“Drago nam je što je sud stao na stranu pastora i gospođe Gangas i nadamo se da će ova odluka pozitivno utjecati i na druge kršćane i vjerske manjine u zemlji koji su nepravedno kažnjeni zbog svoje vjere.”

U međuvremenu, Open Doors’s World Watch List 2024 smjestio je Nigeriju na šesto mjesto na ljestvici nacija u kojima su progon i diskriminacija protiv kršćana najgori.

NAJNOVIJE!