Njemačka katolička crkva odlučila dopustiti obrede za istospolne parove

Njemačka katolička crkva je odlučila dopustiti obrede za istospolne parove kao dio reforme Sinodalnog puta koji traje od 2019. godine.

Delegati sinodalnog sabora o reformi Katoličke crkve usvojili su dokument kojim se od 2026. dopuštaju obredi blagoslova za istospolne parove.

Sinodalna skupština koja je usredotočena na reformu Crkve usvojila je u petak u Frankfurtu dokument kojim se omogućuje blagoslov istospolnih parova od strane Njemačke katoličke crkve od 2026. godine, piše Deutsche Welle.

Od 202 člana Sinodalnog sabora, 176 je glasovalo za, 14 protiv i 12 suzdržanih.

Dopuštanje obreda blagoslova za istospolne parove jedan je od ključnih zahtjeva u procesu reforme Sinodalnog puta koji traje od 2019.

Progresivni katolički pokret Sinodalni put također nastoji dopustiti ženidbe za svećenike i ređenje žena za đakone.

Crkva je pokrenula reformistički pokret usred rekordnog broja Nijemaca koji napuštaju kongregacije i skandala sa seksualnim zlostavljanjem u koje je bila uključena crkva.

Prema njemačkoj katoličkoj novinskoj agenciji KNA, blagoslovi bi također bili dopušteni civilno ponovno vjenčanim i rastavljenim osobama.

KNA je izvijestila da postoji preporuka da Njemačka biskupska konferencija i Središnji odbor njemačkih katolika “pravodobno razviju i uvedu odgovarajuća liturgijska slavlja”, prenosi n1info.

NAJNOVIJE!