Njemački kardinal Müller smatra da napori da se objasni ‘Fiducia Suplicans’ samo produbljuju pomutnju

Kardinal Gerhard Müller, prefekt emeritus Dikasterija za nauk vjere, izjavio je da učestali napori tumačenja deklaracije „Fiducia Supplicans“ samo produbljuju pomutnju te je potreban povratak „jasnoći riječi Božje” umjesto priklanjanja „apsolutno pogrešnoj LGBT i woke ideologiji“.

U intervjuu za mrežni portal National Catholic Register, kardinal Müller odgovorio je na posljedice deklaracije koja dopušta ‘pastoralne’ i ‘spontane’ neliturgijske blagoslove osoba u istospolnim vezama i drugim ‘neredovitim vezama’. Dokument je naišao na širok otpor, posebno u Africi.

“Deklaracija nije bila potrebna”

Kardinal je ponovio stav da za deklaracijom nije bilo potrebe te osobe s istospolnim sklonostima „ne dovodi u Crkvu relativiziranje istine i pojeftinjenje milosti, nego nepatvoreno Kristovo evanđelje”.

„Kako se usuđujemo sofistikom, kao sluge Isusa Krista, božanski nauk učiniti nejasan ljudima?”, naglasio je kardinal.

Kardinal Müller se zatim požalio na posljedice deklaracije „Fiducia Supplicans“, jer sada „nitko ne govori o blagoslovu braka, djece, obitelji”, što je „naša dužnost“, a „ne dijeljenje Crkve“.

PROČITAJTE: Katolički kardinal Müller: “Isus bi danas zbog svojih učenja završio u zatvoru”

Nedavno je papa Franjo u intervjuu za talijanski katolički časopis Credere pokušao ponovno objasniti deklaraciju „Fiducia Supplicans“.„Nitko nije sablažnjen ako dam blagoslov poslovnom čovjeku koji možda iskorištava ljude, a to je vrlo ozbiljan grijeh”, rekao je Papa. „A oni su skandalizirani ako ga dam homoseksualcu. Ovo je licemjerje!”. Dodao je kako blagoslivlja sve u ispovjedaonici: „Ne blagoslivljam ‘homoseksualni brak’; Blagoslivljam dvoje ljudi koji se vole [tal. che si vogliono bene]”.

Papa Benedikt XVI. imenovao je kardinala Müllera prefektom vatikanske Kongregacije za nauk vjere 2012. godine, a tu je dužnost obnašao do 2017. godine.

NAJNOVIJE!