Njujorška nadbiskupija kritizirala ‘nevjerojatan i bolestan’ sprovod u katedrali

Njujorška nadbiskupija oštro je kritizirala sprovod koji je održan za transrodnu aktivisticu Ceciliju Gentili u katedrali Svetog Patrika, osudivši događaj kao “skandalozan”.

Bogoslužje, na kojem je nazočilo otprilike 1400 ožalošćenih, održano je deset dana nakon što je Gentili umrla u njezinoj rezidenciji u Brooklynu.

Gentili, istaknuta zagovornica seksualnih radnica i autorica knjige “Faltas: Pisma svima u mom rodnom gradu koji nisu moj silovatelji” ostala je zapamćena po svom aktivizmu i kazališnim doprinosima. Uzrok njezine smrti ostaje neotkriven.

Nadbiskupija je izrazila užasnutost ponašanjem nekih sudionika tijekom bogoslužja, među kojima je bilo mnogo transrodnih vjernika raskošno odjevenih za Gentilijev ispraćaj.

Nadbiskupija je objavila izjavu u kojoj je izrazila šok zbog razvoja događaja, tvrdeći da nisu bili svjesni Gentilijevog porijekla ili uvjerenja kada su pristali biti domaćini službe:

“[Nismo imali] pojma da će naša dobrodošlica i molitva biti degradirani na tako svetogrdni i prijevarni način.”

Svećenik župe St Patrick’s, Enrique Salvo, rekao je da crkva nije znala za Gentilijevo porijeklo ili uvjerenja kada je rezervirala službu.

Crkva je rekla da ne dovodi u pitanje Gentilijev identitet, ali je osudila ponašanje određenih sudionika, posebno onih koji su glasno klicali kada je Gentili slavljena kao “Santa Cecilia, la madre de todas las putas” (Sveta Cecilija, majka svih kurvi).

CatholicVote i drugi kritičari osudili su sprovod kao nepoštivanje kršćanske vjere, nazvavši sprovod “nevjerojatnim i bolesnim” i rekli da je “izrugivanje kršćanskoj vjeri”.

Među ostalim kritičarima, Nicholas Gregoris iz Svećeničkog društva Saint John Henry kardinal Newman nazvao je Gentilijevu službu “revoltnom” i “oskvrnućem” najpoznatije Katoličke crkve u SAD-u.

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE!