Novčić star 2.000 godina pronađen u Izraelu – potvrđuje da je Biblija istinita

Arheolozi u Izraelu otkrili su novčić star 2000 godina koji datira iz stoljeća prije rođenja Krista i nosi ime “Svećenik Eleazar”, biblijsko ime za koje stručnjaci kažu da se najvjerojatnije odnosi na vjerskog vođu tog vremena.

Rijetki novčić otkriven je oko špilje u prirodnom rezervatu Mazuq Ha-he’teqim u Izraelu i datira iz vremena pobune Bar Kokhba protiv rimske vladavine, koja se dogodila od 132. do 135. godine prije Krista.

Novčić je pronađen uz još tri novčića s imenom “Simeon”. Oni također datiraju iz Bar Kokhbinog ustanka.

Na jednoj strani novčića nalazi se ugravirana datulja s hebrejskim natpisom “Svećenik Eleazar”. Druga strana prikazuje grozd s tekstom “Prva godina otkupljenja Izraela”, opet na hebrejskom. Stari zavjet govori o Eleazaru koji je bio svećenik i sin Aronov.

Ali Izraelska uprava za starine rekla je da je Eleazar koji se spominje na novčiću vjerojatno svećenik iz vremena pobune. Jedna od mogućnosti je rabin Eleazar Hamod’ai, “rabin iz vremena rabina Akive, učenik rabina Yohanana ben Zakaija.”

“Čini se da je rabin Eleazar Hamod’ai igrao značajnu vjersku ulogu u vrijeme Bar Kokhba pobune, a živio je u gradu Beitaru – mjestu stožera pobune”, tvrdi IAA. “Talmud navodi da je umro u Beitaru, vjerojatno tijekom pobune. (Jeruzalemski Talmud Ta’anit 4:5).”

Novčići su pronađeni tijekom iskapanja Izraelske uprave za antikvitete u suradnji s Ministarstvom baštine i Arheološkim uredom za vojnu upravu Judeje i Samarije, s “ciljem vraćanja drevnog blaga prije nego što ga ukradu pljačkaši antičkih vremena”, prema priopćenju za javnost.

NAJNOVIJE!