Ortodoksni Židovi pljuju i fizički napadaju kršćane u Izraelu: ‘Ekstremno i neprihvatljivo’

U Izraelu se odvija zabrinjavajući porast incidenata u kojima ortodoksni Židovi pljuju i fizički napadaju kršćanske svećenike i laike.

Ovaj uznemirujući trend potaknuo je izraelske dužnosnike na djelovanje, dok kršćanski vođe i vlasti surađuju kako bi riješili problem.

Kao odgovor na eskalirajuće napade na kršćanske svećenike i svetišta, izraelski predsjednik Isaac Herzog i policijski povjerenik Yaakov Shabtai su sazvali sastanak s vođama Pravoslavne i Katoličke crkve u Svetoj Zemlji.

Herzog je izrazio zabrinutost za kršćanske građane koji su bili meta napada na svojim mjestima molitve, grobljima, pa čak i na ulicama.

“Naša braća i sestre, kršćanski građani, osjećaju se napadnutima na svojim mjestima molitve, na svojim grobljima i na ulicama”, dodao je predsjednik Herzog.

Kršćani su meta napada religiozne židovske mladeži

Situacija je ostavila kršćanske vođe u Starom Gradu Jeruzalema uznemirene i ožalošćene. Prijavili su česte slučajeve uznemiravanja, pljuvanja, pa čak i fizičkih napada od strane religiozne židovske mladeži.

“Ovaj fenomen smatram izuzetnim i neprihvatljivim u bilo kojem obliku. Ovaj fenomen treba iskorijeniti”, izjavio je jedan od crkvenih vođa.

U svjetlu uznemirujućih događaja, crkveni vođe nastoje blisko surađivati s izraelskim vlastima kako bi potakli suživot i solidarnost.

Izraelski novinar u šetnji s franjevcem
Izraelski novinar odjeven u svećenika u šetnji s franjevcem; Foto: Haraetz

Tajna istraga koju je proveo izraelski novinar Yossi Elli dodatno je rasvijetlila pitanje. Odjeven kao svećenik, Elli je prošetao Starim Gradom s franjevcem, ocem Albertom.Za samo pet minuta na njega su ortodoksni Židovi pljunuli pet puta.

Izraelski povjerenik za policiju uvjerava javnost da policija aktivno radi na eliminiranju incidenata i trendova koji narušavaju osjećaj sigurnosti. Ističe da Izrael nema ništa protiv kršćana, te da ova zlodjela čine članovi rubne vjerske desnice.

NAJNOVIJE!