Ovo je jedina nordijska nacionalna crkva gdje se brak sklapa isključivo između muškarca i žene

Evangeličko-luteranska crkva Finske jedina je nacionalna crkva u nordijskim zemljama gdje se brak sklapa isključivo između muškarca i žene.

No više od polovice njezinih svećenika smatra da Crkva treba vjenčavati i istospolne parove. Zapravo, neki su već vodili ceremonije istospolnog braka suprotno službenom stajalištu Crkve.

Biskupi sada pokušavaju riješiti napetosti unutar Luteranske crkve. Oni sugeriraju da bi u budućnosti institucija mogla imati dva paralelna shvaćanja braka.

Jedan bi brak definirao kao brak između muža i žene, dok bi ga drugi definirao kao brak između dvije osobe. Svaki je svećenik mogao izabrati koji će model slijediti, pa odlučiti hoće li ili ne vjenčati osobe u istospolnim vezama.

To bi pomoglo Finskoj luteranskoj crkvi očuvati jedinstvo, zaključili su biskupi. Tvrde da, iako prijedlog nije savršen – i može se smatrati nedosljednim – to je najbolji put naprijed. Jedan od deset biskupa, Matti Salomäki, podnio je suprotno mišljenje.

Nadbiskup: Svećenici koji se ne slažu ne bi smjeli govoriti da su drugi u krivu

Finske novine Uusi Tie pitale su nadbiskupa Tapia Luomu može li svećenik poučavati da je alternativno shvaćanje braka pogrešno i protiv Božje volje ili bi takav govor bio zabranjen ako bi se prijedlog prihvatio.

“Moj osobni stav je da ne biste trebali iznositi tako izravan stav. Mislim da se svećenik može zadovoljiti time da kaže da on ili ona vjeruje da je brak između muškarca i žene. Ali u isto vrijeme, potrebno je prepoznati da se o braku može razmišljati i na drugi način”, rekao je Luoma. “Važno je priznati da čak i ako se ne slažete s teološkim temeljima suprotnog stajališta, ipak prihvaćate da je moguće razmišljati na takav način”.

Pokreti preporoda protive se prijedlogu

Mnogi pokreti obnove i misijske organizacije oštro su reagirali na biskupov prijedlog. Dvadeset čelnika iz deset organizacija objavilo je 20. ožujka zajedničku izjavu za biblijski brak. Među njima su bili Finska luteranska misija, Finski biblijski institut, Finski teološki institut i Luteransko evangeličko udruženje Finske.

Prema njihovom stavu, učenje o braku izraženo je jasno i bez dvosmislenosti u Svetom pismu. Brak je između muškarca i žene i „homoseksualni odnosi nisu Božja volja; Sveto pismo takve odnose naziva grijehom”.

Zbog toga organizacije ne prihvaćaju blagoslov istospolnih veza niti život u takvim vezama. Oni se također ograđuju “od takvog duhovnog učenja i od onih učitelja koji zagovaraju brak protivan Svetom pismu”.

Te skupine traže od Generalne sinode da odbije biskupski prijedlog o promjeni pojma i prakse braka.

Planovi za istospolni brak vjerojatno neće uspjeti

Prijedlog će sada ići na Generalnu sinodu koja će se sastati u svibnju. Za provedbu prijedloga potrebna je potpora od 75 posto.

Još se ne čini vjerojatnim da će Generalna sinoda promijeniti učenje o ženidbi. Kada je nedavno finska televizijska kuća Yle pitala članove Generalne sinode podržavaju li ili se protive biskupovom prijedlogu, 38 ih je reklo da su protiv, a 29 za.

NAJNOVIJE!