Pad kršćanstva je povezan s propašću braka i očinstva, tvrdi istraživanje

Pad kršćanstva u Sjedinjenim Državama i svijetu općenito je povezan s propašću braka i očinstva, tvrdi istraživanje koje je provela vjerska skupina.

Crkve bi trebale usmjeriti svoje napore prema obnovi zdravih brakova i očinstva kako bi se suprotstavile rastućem padu kršćanstva.

JP De Gance, osnivač i predsjednik neprofitne organizacije Communio, koja pomaže crkvama u jačanju zdravlja brakova i odnosa među svojim članovima, istaknuo je važnost ovog aspekta tijekom rasprave o rezultatima Communio Nationwide Study o vjeri i odnosima.

De Gance je istaknuo da rezultati studije upućuju na smanjenje očinstva i propast braka kao vjerojatne uzroke porasta vjerske nepripadnosti diljem Sjedinjenih Država.

Rezultati studije temelje se na anketi koju je ispunilo 19 000 sudionika u 112 različitih crkava u 13 država. Istraživanje je također analiziralo različite denominacije, uključujući protestantske i katoličke crkve.

Važnost i uloga očeva u Crkvi

Ukupno, istraživanje je pokazalo da je 80% posjetitelja crkve odraslo u domu u kojem su im majka i otac ostali u braku, trend koji je ostao istinit bez obzira na dob. Osim toga, 87% svih nikada oženjenih muškarca između 25 i 29 godina u crkvi ima roditelje koji su ostali u braku.

De Gance je naglasio važnost uloge očeva u vjeri, citirajući longitudinalnu studiju Oxford University Press koja pokazuje da su odrasli koji su bili bliski sa svojim očevima vjerojatnije zadržali vjeru koju su naslijedili od svojih roditelja.

Također je spomenuo knjigu Paula Vitza, “Faith of the Fatherless: The Psychology of Atheism”, koja analizira svjetski poznate ateiste i ponavlja temu odsutnih očeva ili prekinutih odnosa s ocem.

De Gance je pozvao crkve da poduzmu korake prema obnovi brakova i obitelji, ističući da je brak temeljna analogija koju Bog koristi za izražavanje svoje ljubavi prema ljudima.

Nadalje, istraživanje je istaknulo da se 50% svih odraslih osoba u Sjedinjenim Državama osjeća usamljeno, dok se 22% posjetitelja crkve smatra usamljenima. De Gance je podsjetio na važnost obiteljske zajednice u borbi protiv usamljenosti i podržao ulaganje crkava u službe koje jačaju obiteljske veze.

De Gance je naglasio važnost edukacije crkvenih lidera o važnosti braka i obitelji te potaknuo crkve da se aktivno angažiraju u obnovi zdravih veza i brakova među svojim članovima.

NAJNOVIJE!