Pakistanski kršćanin osuđen na doživotni zatvor zbog bogohuljenja

Sudac je osudio kršćanina na doživotni zatvor prema pakistanskom zakonu o bogohuljenju zbog poruke na društvenim mrežama za koju rodbina kaže da je objavljena pomoću telefona koji mu je ukraden.

Fanson Shahid (56) pretučen je u svom domu u Lahoreu kada je uhićen u ožujku 2022. i mučen nakon što je optužen da je objavio pogrdan komentar o proroku islama u komentaru na objavu koju je podijelio još jedan kršćanin, kaže njegova supruga.

Telefon na kojem je objavljen komentar na Facebooku ukraden mu je 2019., rekla je.

Sudac Zafar Yab Chadhar iz suda za dodatne sjednice u okrugu Gujranwala, provincija Punjab, izrekao je kaznu 24. siječnja, ali obitelj to do sada nije otkrila.

Foto: Morningstarnews.org

“Molili smo se za Shahidovu oslobađajuću presudu jer je nevin, ali presuda je razbila naše nade u pravdu”, rekla je njegova sestra Sonia Shahid.

Istražitelji su otkrili da je Facebook račun Fansona Shahida bio prijavljen na novom telefonu koji su pronašli 2022. i predstavili su to kao dokaz da je on dao komentar.

Njegova supruga, Safia Shahid, rekla je tada: “Vjerujemo da je netko zloupotrijebio izgubljeni telefon kako bi objavio bogohulni komentar.”

Fanson Shahid je osuđen prema Odjeljku 295-C pakistanskog statuta o bogohuljenju, koji poziva na obveznu smrtnu kaznu za pogrdne komentare o Muhamedu, ali Chadhar je kao “olakotnu okolnost” naveo to što je komentar objavljen “samo jednom”.

Pakistan je zauzeo sedmo mjesto na popisu svjetskih promatrača Open Doors za 2024. mjesta najteže biti kršćanin, kao i prethodne godine.

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE!