Papa Franjo: Migranti mogu nadoknaditi pad nataliteta

“Bogate zemlje više nemaju djece”, upozorio je papa Franjo na konferenciji u Vatikanu. To je problem. Rješavanju ove krize mogle bi pridonijeti i migracije, naglasio je crkveni poglavar.

Prema riječima pape Franje, migracija iz siromašnijih zemalja može pomoći u nadoknadi pada nataliteta u bogatijim zemljama. Papa je to rekao u srijedu na susretu sa sudionicima konferencije u Vatikanu na temu “Skrb je posao, posao je skrb”. Organizirala ju je Vatikanska uprava za razvoj i Međunarodna katolička komisija za migracije (ICMC). Sudjelovali su katolički i nekatolički stručnjaci.

Papa je objasnio da se migrante često doživljava kao problem i trošak zbog predrasuda i netočnih informacija. U stvarnosti oni svojim radom doprinose gospodarskom i društvenom razvoju.

“U tom kontekstu”, rekao je Franjo, “također moram naglasiti pad rađanja. Bogate zemlje više nemaju djece. Svatko ima psa ili mačku, ali nema djece. Manjak rađanja je problem, a migracija može pomoći u krizi izazvanoj padom nataliteta.”

“Međutim, mnogi migranti i ranjivi radnici još nisu u potpunosti integrirani u puninu svojih prava, oni su ‘drugotni’ građani i ostaju isključeni iz pristupa zdravstvenim uslugama, liječenju, pomoći, planovima financijske zaštite i psihosocijalnim uslugama”, dodao je papa.

Papa je u svom obraćanju također pozvao na globalnu promjenu stava u kojoj bi svi trebali sudjelovati. “Svijet treba obnovljenu obvezu, novi društveni pakt koji nas povezuje – starije i mlađe generacije – za očuvanje stvorenoga te za solidarnost i uzajamnu zaštitu unutar ljudske zajednice”, rekao je Franjo.

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE!