Papa Franjo u novom intervjuu odgovorio što misli o homoseksualnosti i celibatu

Papa Franjo je u srijedu u intervjuu za talijansku državnu televiziju RAI odgovorio na dva pitanja o Sinodi o sinodalnosti, među kojima i na temu homoseksualnosti.

Upitan o raspravi sinodske skupštine o homoseksualnosti, papa Franjo je rekao: “Kad kažem ‘svi, svi, svi’, govorim o ljudima. Crkva prima ljude. Svakoga. Istina je da je danas pomalo ‘pomodno’ govoriti o homoseksualnosti”, nastavio je. “Crkva prima svakoga. Druga je stvar kada postoje organizacije koje žele ući. Načelo je ovo: Crkva prima sve one koji mogu biti kršteni. Organizacije se ne mogu krstiti. Ljudi mogu.”

Franjo je rekao da je rezultat prvog dijela Sinode o sinodalnosti, koja se sastala u Vatikanu od 4. do 29. listopada, “pozitivan”.

“O svemu se razgovaralo s potpunom slobodom – i to je dobra stvar”, rekao je. Papa je također rekao da izvješće izdano na kraju jednomjesečnog skupa “treba proučiti” prije sljedećeg sastanka Sinode u listopadu 2024. godine.

“Vjerujem da smo došli upravo do one sinodalnosti koju je želio sveti Pavao VI. na kraju Drugoga vatikanskog sabora jer je shvatio da je Zapadna Crkva izgubila sinodalnu dimenziju koju umjesto nje ima Istočna Crkva”, dodao je.

Najnoviji papin intervju također je uključio potvrdu pape Franje da će otputovati u Dubai od 1. do 3. prosinca na konferenciju o klimatskim promjenama COP28.

Govorio je i o ratu, ženama đakonicama i svom zdravlju.

Što se tiče svećeničkog celibata, Papa je ponovno potvrdio da se disciplina može promijeniti, ali je rekao da ne misli da bi ukidanje obveznog svećeničkog celibata u Latinskoj Crkvi pomoglo u rješavanju nedostatka svećenika, prenosi NCRegister.

Papa Franjo također je pohvalio napore pape Benedikta XVI. u borbi protiv seksualnog zlostavljanja od strane svećenika.

“U ovome je napravljeno mnogo čišćenja”, rekao je. “Papa Ratzinger bio je hrabar u tome. On je taj problem uzeo u svoje ruke i poduzeo mnoge korake, a onda ga predao meni da ga dovršim. Ovo se nastavlja.”

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE!