‘Pošalji nam kišu’: Biskupi mole za kišu tijekom jakih vrućina na Filipinima

Toplinski val potaknuo je zatvaranje više desetaka tisuća škola.

Katolički biskupi na Filipinima pozivaju na molitvu za borbu protiv ozbiljnog toplinskog vala koji pogađa naciju, pozivajući svoje zajednice da mole za kišu i hladnije uvjete.

Toplinski val potaknuo je zatvaranje više desetaka tisuća škola i dodatno opteretio opskrbu električnom energijom u zemlji, što je dodatno otežano dugotrajnom sušom El Niño od početka ove godine. Ova je suša već rezultirala gubicima u poljoprivredi u vrijednosti od 5,9 milijardi pezosa prema Ministarstvu poljoprivrede.

Kao odgovor na to, katolički biskupi Filipina izdali su “Oratio Imperata”, upućujući župe diljem ove većinski katoličke zemlje da tijekom mise izgovaraju posebnu molitvu za olakšanje od ovih poteškoća.

Molitva, objavljena 4. svibnja, glasila je: “Ponizno Te molimo da nam daruješ olakšanje od ekstremne vrućine koja u ovom trenutku opsjeda Tvoj narod, ometajući njihove aktivnosti i prijeteći njihovim životima i sredstvima za život.”

Molitva biskupa se nastavlja riječima: “Pošalji nam kišu da obnovimo naše iscrpljujuće izvore vode, da navodnjava naša polja, da spriječi nestašice vode i struje i da osigura vodu za naše dnevne potrebe.”

Ovaj poziv na molitvu dolazi usred rekordno visokih temperatura, pri čemu je Manila 27. travnja doživjela visokih 38,8 stupnjeva Celzijevih, što je dovelo do zatvaranja više od 47.000 škola na dva dana.

Od 3. svibnja gotovo 8.000 škola ostalo je zatvoreno prema Ministarstvu obrazovanja. Zemlja je također zabilježila visoku temperaturu od 38,2C na otoku Mindoro južno od Manile.

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE!